Fragment av livet

Skoghall är centralort i Hammarö kommun i Värmland. I Skoghall bor Conny Erlandsson som driver torgets gatukök, och hans vän Roger Jansson, fixaren och före detta sjömannen. Där bor också Elisabet, Connys före detta fru. Åtminstone om vi får tro författaren Robert Åsbacka som skriver om de här människorna i sin nya roman ”Kring torget i Skoghall”. Men det är ju en roman, inte en dokumentär berättelse.

Vi rör oss alltifrån 60-talet till vår egen tid och historien hoppar mycket fram och tillbaka, som pusselbitar eller delar som bildar ett mönster. Det handlar om Connys och Elisabets barndom, och vad som hände med Elisabets mamma som vi aldrig riktigt får veta, bara anar.

1994 är ett avgörande år i Connys och Elisabets äktenskap, och så småningom blir det skilsmässa, vilket tar ner Conny så mycket att han låter gatuköket förfalla. Det är då Roger Jansson rycker in, med hemkokt senap och kantareller på moset.
Parallellt med detta planeras någon form av outgrundligt konstprojekt i Skoghall.

Jag blir inte riktigt klok på denna bok. Det är en litterärt välskriven historia och författaren är en driven berättare som kan konsten att fånga läsaren.
Kanske kan man säga att romanen består av fragment, vändpunkter i människornas liv, som förändrar dem och vänder livet åt ena eller andra hållet.
Boken tränger sig på och kräver uppmärksamhet, och det är den sannerligen värd.