Eva Johansson

Eva Johansson

Jag bor i Helgerum utanför Västervik. Sedan 1981 har jag arbetat som journalist, de flesta år som anställd på Västerviks-Nyheterna och Västerviks-Tidningen, men också som frilans några år på 90-talet. Nu arbetar jag som släktforskare och gör böcker.

Mina två söner heter Arvid och Einar, båda födda i mitten av 80-talet. Nu är de vuxna och bor i Stockholm. Min sambo heter Mikael Karlsson och arbetar med webbdesign.

Jag är född i mitten av 50-talet och växte upp i folkhemmet Sverige, i en by i mellersta Halland. Det är nog därför jag blivit en landsbygdsbo i hjärtat och inte vill bo i stan.

När jag var ung ville jag ut och se mig om i världen. Därför var jag au-pair i England som 18-åring och sedan telegrafist i handelsflottan några år. Det är en tid som betytt mycket för mig.

När jag lämnat livet till sjöss 1977 provade jag några olika jobb och utbildade mig sedan till journalist. Efter att ha varit nyhetsreporter i många år har jag sedan arbetat som featureredaktör, vilket innebär att skriva och planera det som inte är nyheter. Strax efter att jag passerat 50 blev jag webbredaktör, kanske den äldsta i Sverige? Det jobbet lämnade jag 2012.

När mina barn blivit vuxna återupptog jag studierna och har som 50plussare läst in en högskoleexamen i ledarskap och organisation, en fil mag i sociologi och ett antal kurser i webbdesign och webbprogrammering. Att få lära mig nytt tröttnar jag nog aldrig på.

Min fritid har alltid innehållit bokläsning och bakning. Jag bakar flera gånger i veckan. Vi köper aldrig matbröd eller andra bakverk, utan bakar båda två.

Släktforskning har på senare år blivit mitt stora fritidsintresse. Jag forskar både om mina egna släkter och om andras. En del resultat finns här.

Frukostfrallor

frukostfrallor 8-9 st
2,5 dl kallt vatten
25 gr jäst
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
Blanda jäst, salt och vatten. Ta i så mycket mjöl att degen släpper från bunken när du rör ihop den. Vill du ha fibrer i brödet så ha i lite vetegroddar eller havrekli före mjölet.
Gör degen på kvällen och sätt den i kylskåpet för jäsning över natten. På morgonen sätter du ugnen på 250 grader, bakar ut frallorna, låter dem jäsa medan ugnen blir varm och gräddar dem sedan i 10-12 minuter. (Tack för receptet Britt Grumert!)

 

Sidan är senast uppdaterad: 2012-04-19.
© www.evagun.se 1997-2012 Kontakt