Min släkt

Min släkt kommer från mellersta Halland, Bohuslän och Västergötland. På min mammas sida är det idel hallänningar men på min pappas sida, genom farfar, kommer det in folk norrifrån.

Släkten

Släkten är stor på båda mina föräldrars sidor. Farmor fick åtta barn och mormor tretton. Därför har jag många kusiner, och jag har inte träffat alla som vuxen, kanske inte heller som barn. I maj 1999 ordnades en kusinträff på mammas sida och i september 2011 hade vi en släktträff på pappas sida.

De flesta av mina släktingar finns kvar på västkusten, där jag växte upp. Sedan jag blivit vuxen och flyttat till andra sidan av Sverige har kontakten med släktingar varit sporadisk. Men ju äldre jag blir ju mer betyder släkten. Det insåg jag framför allt efter att min mamma gått bort 2009. Det var alltid hon som höll mig informerad om det som hände i släkten.

Släktforskning

Egentligen är det min sambo som fått mig att bli intresserad av släktforskning på senare år, även om jag haft funderingar på det redan i tonåren.

Vi hade länge tänkt ta reda på mer om hans pappas släkt, och satte oss en kväll med ett tretimmars abonnemang hos Svar. Det gav så mycket information att jag fick mersmak och ville fortsätta. Därför gick jag en grundkurs i släktforskning på distans på Mittuniversitetet 2010, och lärde mig så mycket att jag kunde fortsätta på egen hand. Som examensuppgift på den kursen gjorde jag en utredning om min sambos pappas släkt.

Vintern och våren 2011 var jag först sjukskriven länge (på grund av brutet ben) och sedan tjänstledig några månader. Då ägnade jag mig åt släktforskning. Det är det roligaste jag gjort, tror jag. Både spännande, intressant och kul.

Om min egen släkt har jag inte forskat så mycket själv, utan mer om andras. Men det är ett ständigt pågående projekt. På mammas sida har en moster och en kusin tidigare kartlagt släkten, vilket jag nu har som ett facit. Den släkten har också utforskats någon gång i mitten av 1900-talet, av en professionell släktforskare tror jag. Där tittar jag nu på vissa delar, och ska fördjupa mig i dem.

En av mina bröder är också släktforskare och vi hjälps åt, framför allt med pappas släkt. Där har också en kusin utforskat en del. Det är roligt att dela resultat med varandra och leta på olika ställen. Min bror forskar också en del i mammas släkt.

Det jag ägnat mest tid åt är nog att utforska mina barns fars släkt. Där finns många spännande inslag. Både biskop och tjuv, tragiska olyckor och en riksdagsman. Sådant kan man hitta om man söker i arkiven. Det gör historien levande.

GDPR

Maj 2018: Tidigare har jag haft släktträden publicerade på annat sätt och en del levande personer har varit med. Nu är dessa utbytta till enbart döda personer, på grund av EU-direktivet GDPR. Det innebär att tidigare länkar till släktträden inte längre fungerar.

Har du frågor om innehållet i mina släktträd så hör gärna av dig.

Uppdrag

Släktforskning tycker jag är så roligt och intressant så jag släktforskar gärna på uppdrag. Läs mer på släktforskaren.se

 

Sidan är senast uppdaterad: 2018-05-19.
© www.evagun.se 1997-2016 Kontakt