Sovrumsrenovering

I augusti 2010 renoverade vi vårt sovrum. Det vill säga vi målade. Väggar, värmeelement och fönster.

Huset är ganska gammalt, byggt 1918, i tegel och med reveterade ytterväggar. Innerväggarna har inte några gipsskivor utan gamla tapeter är klistrade på murbruket, med tidningar emellan. Värmeelementet är ett tjockt gammalt element för vattenburen värme, och troligen från 40-talet.

Vårt sovrum har från början varit ett kök i en lägenhet i huset. Kvar finns en murstock där vedspisen eller en kamin tidigare funnits. Två dörrar är igensatta, en till en större garderob och en till nästa rum.

tapet

Den gamla tapeten var ljust beige med blommönster ton i ton. Väldigt fin men väldigt sliten på sina ställen.

Det är svårt att få rätt färgnyanser på alla bilder, för jag har ingen färgkalibrerad skärm.

målningsprov

Vi hade bestämt oss för att måla väggarna gula och började med att göra ett prov på ena väggen innan vi köpte all färg.

sovrum 1

Sängen är för stor för att få ut ur rummet så den drog vi ut från väggarna och täckte med ett gammalt påslakan som jag klippte isär. Sängen fick ge plats åt en del arbetsredskap under målningsarbetet.

Golvet runt väggarna täckte vi med målarpapp.

fönster1

Många års slitage hade gett rummet skavanker.

element1

Färgen på elementet hade flagnat rejält.

elemant2

Först skrapade jag hela elementet med stålskrapa och tog bort all färg som lossnat från metallen. Det är svårt att komma åt inne mellan lamellerna men man får ta så gott det går. Sedan slipade jag det med grovt och fint sandpapper. Det är ju lite jobbigt att hålla på med det här så det blev en del pauser. Man får inte ha bråttom.

jobb

Vi höll på i en hel vecka innan vi var klara med rummet. Inte hela tiden, men det tar tid med alla olika moment. En dag gjorde vi inget alls, medan spacklet torkade.

hörn1

Det som såg mest illa ut var hörnen, eftersom huset satt sig och tapeten släppt från underlaget. Vi tror att tapeten suttit uppe 20-25 år och under den tiden har gavelväggen flyttat sig en del, upp mot en centimeter ser det ut som.

hörn 2

I det högra hörnet från dörren såg det ut så här under den gamla tapeten. Det vill säga sprickor i murbruket, halvcentimeterstora på några ställen.

hörn 3

Först försökte vi ”laga”  genom att sätta upp papp i hörnet, i stället för den tapet vi skurit ner. Men det blev inte bra, den lossnade när vi målat den en gång. I stället spacklade vi hörnet uppifrån och ner, spacklade igen sprickorna, och målade sedan utanpå. Det blev väldigt bra.

fynd

I hörnen hittade vi gamla tidningar fastklistrade under det understa tapetlagret. De är från mars 1959. Vi fick också loss bitar av den tapeten från samma år. Senare har vi fått veta att då gjordes en totalrenovering av rummet inför en inflyttning. De gamla tapeter som suttit där från början verkar ha rivits loss då.

hörn4

Detta är det vänstra av de två hörnen mot ytterväggar, det vill säga mot gavelväggen. Även här var det sprickor, och vi spacklade direkt eftersom vi lärt oss från det andra hörnet att det fungerade bäst.

hörn 5

Spacklet fick torka i två dagar innan vi målade. Under tiden målade vi fönstret och elementet.

skrapjobb

Taklisterna skrapades, slipades och målades.

tapet

Ovanför garderobsdörren har vi sparat en bit av den gamla tapeten. Den är väldigt fin, även om den är solblekt och har några mindre fläckar.

inre hörn

Huset har sin historia. Här finns rester av en dörr i väggen mellan sovrummet och vårt vardagsrum. Delar av gångjärnen är kvar och man ser att det sitter en spegeldörr under tapeten. Vi bestämde oss för att inte ändra på detta, det är ju ett sätt att visa hur det har varit. Dessutom går elementröret här i midjehöjd vilket skulle gjort det svårjobbat. Det stör inte, det är ju helt och rent. Här är vi mellan första och andra strykningen på väggen och elementet.

fönster

Fönsternischen hade en hel del skavanker.

fönster

Men nu är det fint. Vi har skrapat, spacklat och målat så att ”hålen” i färgen är borta.

färdigt

Färdigt!

klart

Nu har vi ett fint sovrum.

klart

Väggarna har rollats två gånger. Elementet är struket tre gånger och lister, en dörr och fönstret två gånger.