Fildelning

Attacken mot regeringens och polisens hemsidor och demonstrationerna mot polisrazzian mot Piratbyrån är uppenbarligen den stora nyheten i medierna i helgen. Att polisen gör en sådan razzia känns skrämmande, och påminner om andra tider, särskilt om det stämmer att USA ligger bakom. Vad är det som händer i Sverige?

Det jag inte fattar är varför man inte kan hitta på bra och enkla sätt att betala en liten slant för nedladdning? Några kronor per låt, 25 spänn för en film, det verkar ju vara vad folk ändå är beredda att betala. T ex via Paypal-konto för den som inte vill handla med sina kontokort på nätet.

Jag menar att det är ju ganska orimligt att musiker kan tjäna många miljoner på att folk köper deras skivor medan författare sällan kommer upp i samma inkomster. Av det kan man dra slutsatsen att musik är för dyrt, dvs cd-skivor. Böcker har blivit billigare, framför allt genom lågprispocket. Och vi läser ju massor, trots att vi sitter så mycket vid våra datorer nu för tiden. Om musik och filmer vore billigare skulle vi säkert köpa mycket mer, och då kan det bli ännu billigare.