Ny tidning för 40plussare

I min hand fick jag idag en ny tidning, ett livsstilsmagasin för "alla kvinnor över 40". Tidningen heter Laura och ges ut av Allers förlag. Det märks. Mitt intryck är en något uppfräschad variant av Hemmets Veckotidning, som den var förr (det är säkert 5-10 år sedan jag läste den senast). Första numret av Laura kommer den 7 juni, på onsdag.

Layouten är lite modernare, men inte mycket. Innehållet är väldigt traditionellt om än mer tidsenligt. Det handlar t ex om teknikprylar som mp3-spelare, digitalkamera och mobiltelefoner, och med förslaget att gå till hemsidans lexikon om teknikspråket är svårt. Teknikspråket i tidningen är inte svårt.

Innehållet är lika traditionellt som i de gamla vanliga veckotidningarna: mode, mat, inredning, resor, gör-om-mig och hälsa. Reportagen handlar om kärlek, livskriser och "Så vill svenska  kvinnor njuta" – vilket inte innebär 6. Bra! Livet är inte bara 6.

Ett reportage handlar om Tina Thörner, kartläsare åt rallyförare. Här kunde det ha bränt till lite, hennes liv är intressant, men det gör det tyvärr inte. Lite mer bett i en sådan artikel, det hade suttit bra.

En hel del av innehållet känns mer som de vanliga mode- och prylkollerna, dvs inte med någon särskild tonvikt på 40plussare. Däremot är livsnjutarna i mogen ålder, och inte svåra att identifiera sig med som 40plussare. Och fotomodellerna är "vanliga" lagom stylade mogna kvinnor. Bra!

Fyra par som mötts i mogen ålder presenteras, det handlar om kärlek i passionsåldern. Men inget av paren har mötts på nätet, vilket verkar ganska ickerepresentativt. Det hade varit trovärdigt idag.

Det jag saknar är något engagerande, t ex något reportage med inriktning mot arbetsliv, studier och samhälle. 40plus-kvinnor idag jobbar, studerar och engagerar sig i samhället, och det tror jag är ännu viktigare än mode och flärd. Genusperspektivet och jämställdhet saknas helt. Vad den skulle behöva är mindre mode och prylar, och mer samhälle. T ex "Knepen för att hitta nytt jobb efter 40" eller "Hon valde politiken framför jobbkarriären" eller "Hur ser äldrevården ut om 20 år? – tre visionärer berättar" eller "Den jämställda arbetsplatsen" eller "Därför ska du skriva samboavtal" eller "Din polska städhjälp – så här lever hennes familj hemma i Polen". Och kanske "De tio bästa bloggarna – ny lista i varje nummer".

Men det som sänker den här tidningen i mina ögon, förutom det ganska mediokra innehållet, är att den är uppkallad efter den amerikanska presidentfrun Laura Bush. Bland andra Lauror, som Laura Ashley, Laura Ingalls Wylder, Lauror i mode- och filmvärlden. Men allra mest efter Laura Aller, i känd Ameliastil, men mer än tio år efteråt. Laura Aller var journalist och en av grundarna av tidningskoncernen Allers, henne hade jag gärna läst mer om. Men inte ens Laura Trenter som förebild kan väga upp Laura Bush.

Nej, tyvärr hittar jag ingenting i Laura som gör den unik eller annorlunda än andra tidningar i samma genre. Så varför lägga pengar på denna?

8228 steg idag.