Singelkaffe

Igår köpte vi en ny kaffebryggare. Den gamla hade slutat fungera och kaffe måste man ju ha. För fem år sedan köpte vi en ny duobryggare, som ersättning för den gamla. En duobryggare är alltså en liten kaffebryggare som brygger en eller två koppar, men inte mer.  I vårt hushåll brygger vi ofta bara en kopp, men också ofta två koppar. Om vi har gäster gör vi en kanna bistrokaffe, men den har också sina begränsningar.

Givetvis ville vi ha en ny liten duobryggare. Men det verkar inte finnas. Vi har letat överallt i stans affärer och vi har sökt efter en sådan på nätet. Den vi har heter Cucina (från Philips) och någon sådan verkar inte längre tillverkas och säljas.

Eftersom vi vill ha gott kaffe men inte köpa en dyr espressomaskin så blev det en perkulator. Den är jättebra men i den ska man göra minst fyra koppar åt gången. Så det klart att vi kommer att hälla ut en massa kaffe odrucket. Är det kaffeproducenterna som påverkar apparatproducenterna att bara göra sådana här så att man ska förbruka mycket kaffe?

Det finns förstås småbryggare, bryggare där man brygger en liten kanna kaffe. Men det är fortfarande en kanna på minst tre koppar man ska brygga. Och ska jag ändå ha en bryggare som tar upp plats i köket så får det nog vara en som kan brygga mycket kaffe, också. Men varför kan man inte göra en bra bryggare som kan brygga både lite och mycket kaffe? Jag trodde det fanns sådana. Hur gör alla ni i Sveriges en och en halv miljon singelhushåll? Brygger ni 3-4 koppar kaffe åt gången och häller ut? Eller dricker mycket kaffe för åtgångens skull? Eller avstår? Eller dricker pulverkaffe?

Rimligtvis borde marknaden ha ökat för de gamla duobryggarna i stället för att minska. Min första fick jag för snart femton år sedan och inte har det blivit färre singlar sedan dess. Eller parhushåll med bara två vuxna. Varför försvinner bra grejer från marknaden?

 

5 reaktioner till “Singelkaffe”

 1. Det går bra att värma kaffet dagen efter. Ta bara bort ”innehållet” så går det bra att värma igen. Det får inte stå för många dagar.
  Jag kör ofta lite för mycket kaffe på kvällen och då går det fort att värma på morgonen. Går mycket fort.
  Ett tips till är att köpa ”grovmalet” kaffe till Er pergulator.
  Hasse W

 2. Tack för tipset! Vi testar kokmalet och bryggmalet för bistrobryggare, det kaffet är lite mer grovmalet. Men menar du verkligen att man kan dricka påvärmt kaffe dagen efter? Är det gott?
  Vi använder också kaffebönor som vi mal själva. Då kan man ju mala så grovt eller fint man vill. Plus att det verkligen är nygjort kaffe.
  Jag får nog ta lite kaffe nu…

 3. Med bra kaffe så går det utmärkt. Bryggmalet kaffe kan ge mycket sump vilket påverkar kaffet som är återuppvärmt.
  Du får testa på ”M” han drack ju mycket kaffe för: He He.
  Hasse W

 4. Hej !! Här kommer ett litet inlägg till om duobryggare.
  Har idag lyckats att få köpa en ny på NETTO, här i Enköping för
  79 kronor. Min gamla som var av märket PHILIPS och slutade att fungera
  efter 15 år vill jag minnas. Fabrikatet på den nya är AFK och den
  är tillverkad i Tyskland. Jag skulle tro att just nu finns den
  aktuella bryggare på Netto-butikerna i hela landet.
  Hälsningar
  Aaro

Kommentarer inaktiverade.