Maskrosmarmelad

Nu är det hög tid att göra maskrosmarmelad. Jag har gjort ett par satser redan, för jag tycker att detta är en så fantastiskt god marmelad. Även om det är ganska mycket jobb med att pilla med blombladen.

Receptet jag använder kommer i grunden från Gröna skafferiet, men jag har modifierat det lite.

Recept på maskrosmarmelad
5 dl blomblad från maskrosor (c:a 1 liter maskrosblommor)
4 dl vatten
3 dl syltsocker
1 lime
1 citron
(lite riven ingefära är gott i)

Plocka maskrosblommorna, men ta inte med stjälken. Ta isär blommorna och spara bara de gula blombladen. Lägg dem i en bunke som tål värme.

Skala av det yttersta skalet på en citron och en lime, strimla det fint. Skär limefruktens fruktkött i skivor och lägg i bunken med maskrosblombladen.

Koka upp vattnet och häll över blomblad och limeskivor. Låt det dra tills det svalnat. Det kan ta ett par timmar.

Sila av och häll över vätskan i en kastrull, se till att få med all vätska. Du kan krama ur blombladen med händerna.

Koka upp vätskan tillsammans med sockret. Lägg i det strimlade skalet av citron och lime (c:a 2 matskedar) och riv i ingefäran om du vill ha det i marmeladen. Låt det sjuda 10-15 minuter. Gör marmeladprov och häll sedan upp på varma burkar.

Marmeladprovet innebär att du häller upp en tesked av marmeladen på en liten tallrik och låter den kallna i kylskåpet. Det tar bara några minuter. Är marmeladen stel då är den färdig.

Jag brukar koka de strimlade lime- och citronskalen 5-10 minuter i väldigt lite vatten innan jag gör själva marmeladen, så att de inte ska vara hårda eller beska.


Plocka en liter maskrosblommor till en liten sats marmelad.


Pilla loss de gula kronbladen och skiva en lime, lägg det i en bunke som tål värme och häll på det kokheta vattnet.


Strimla skalet från en lime och lite skal från en citron.


Koka blomsaften med citrusskalen.


Färdigt att äta.

Vårbruket är igång

Igår grävde jag potatislandet och idag har jag satt potatis och lök. Bara en del, jag ska sätta mer längre fram i maj. Jag brukar sätta potatis och lök vid flera tillfällen under maj, så att det kommer upp under en lite längre tid. Fast det är inte säkert, olika sorter kommer olika snabbt och jag håller inte riktigt reda på vilka som är tidiga och vilka som är sena.

Jag är sen med potatissättningen i år, jag brukar sätta de första den 19 april om vädret tillåter. Men det gjorde det inte i år, det har varit för kallt på nätterna.


Sättpotatisen är mest från min skörd förra året. Den har legat och grott på en tidning sedan mitten av april och har perfekta små groddar nu. De flesta är av sorten Silla, det är de röda, men jag har några av andra sorter också som jag inte minns nu vilka det är.


I hinken har jag planteringsjord som jag ska lägga i hålen där potatisen ska få växa.


En sättpotatis i varje grop.


Bredvid potatisen har jag satt ett par rader röd och gul lök.


Eftersom det väntas bli ett par minusgrader natten till tisdag har jag lagt på odlingsduk. Nödvändigt är det nog inte, jorden håller kanske värmen. I den återstående fyrkanten ska jag sätta mer potatis om en vecka. Sedan kommer hallonlandet. Till vänster jhar jag gräslök och några jordgubbsplantor.


Eftersom jag inte kan komma ihåg vad jag satt var så gör jag en enkel skiss varje gång.


Gräslöken växer fint och blir större för varje år. Vi har redan skördat en gång. Från början är detta en liten planta från mataffären, där jag satte ner det som blev kvar efter att vi klippt av gräslök till en sillmiddag. Det är nog 4-5 år sedan, men den förökar sig lite varje år.

Maken dokumenterade min potatissättning:

Pappa

Min pappa är död. I torsdags morse somnade han in lugnt och stilla efter en månads sjukdom och över 90 års liv på jorden.

Det var en fin morgon efter en svår natt. Krafterna tröt och han orkade inte dra andetagen mer. Han var inte ensam utan fick dö i sällskap med oss. Hans gamla utslitna kropp orkade inte mer. Jag är tacksam att jag kunde vara med honom i hans sista stund, det är en tröst.

Min pappa har ju alltid funnits, så länge jag levt men mest de sista åren. När jag växte upp hade mina föräldrar tydliga föräldraroller. Mamma var hemmafru som fostrade oss barn, pappa jobbade och vi träffades mest på helgerna. När jag fötts var han 27 år och trebarnsfar, en ung man redan fast förankrad.

Det är pÃ¥ senare Ã¥r jag lärt känna honom bäst. Efter mammas död har kontakten växt med pappa. Honom har jag frÃ¥gat sÃ¥dant som jag aldrig frÃ¥gade mamma eftersom det var först efter mammas bortgÃ¥ng som jag insÃ¥g att de bÃ¥da tvÃ¥ kommer att vara borta en dag. Han har berättat om sin barndom och uppväxt, senast för ett par mÃ¥nader sedan fick jag veta sÃ¥dant som överraskade mig och som satt djupa spÃ¥r i hans liv. När jag själv var ung varken lyssnade jag eller brydde mig särskilt mycket. Men utflykterna vi gjorde tillsammans i somras, trots hans tunga steg och att orken sinat, de visade mig en 90-Ã¥rig pappa som aldrig gav upp, som fortfarande ville vara med pÃ¥ nya äventyr. När jag Ã¥kte hem efter en veckas besök i augusti sa han att ”nu är jag trött, men det har varit sÃ¥ roligt och jag kan vila sedan”. Ja, vi hade haft sÃ¥ roligt tillsammans.

Min pappa var en nyfiken spelevink och samtidigt djupt troende. Glimten i ögat och ett stort allvar rymdes i samma människa. Så var det fortfarande i torsdags natt, de sista timmarna i hans liv.

Att vara ledsen är inte farligt, som tur är. Sorgen blandas med tacksamhet och glädje över den pappa jag haft i hela mitt liv och som jag fick följa med ända till hans sista andetag. Saknaden och sorgen känns stor men jag är också lättad över att han nu sluppit ifrån det långa liv som på slutet blev för tungt för honom med ett hjärta som blev allt svagare. Nu får han vila.


I somras tog vi en fikapaus på Öströö, efter en utflykt i släktens spår.


1958, tror jag. En av mina mostrar sa här om dagen att jag var pappas flicka när jag var barn. Kanske var det så, fast jag aldrig tänkt på det själv. Jag har bara bröder, inga systrar. Ytterligare en bror är född i början av 60-talet.


Pappa och sex av hans sju syskon, någon gång i mitten av 30-talet. Pappa är nummer tre från höger och de sitter på den stora stenen vid gården där de alla växte upp.


Sista noteringen i väggalmanackan i köket var på den 10 januari när vi skulle komma ett par dagar.

Mörker och ljus

IMG_9534
Från dagens promenad hemmavid. Visserligen är det skugga där jag går men solen ligger på lite längre fram.

I dessa mörka tider i världen försöker jag hitta något att glädja mig åt, för att inte oro och sorg ska ta över. Och det finns så klart mycket att vara glad för.

barnbarn
Mina underbara barnbarn. Tre nya under förra året, och så deras några år äldre syskon. Jag som aldrig var en gullegullmamma när mina egna var små, jag tycker att det är en förmån att få umgås med dessa små liv. Mina egna barn har jag alltid tyckt att de varit i sin bästa ålder just nu, oavsett när, och det tycker jag fortfarande. Det är fantastiskt att ha fått de två barn jag har och numera också barnbarn. Min stora glädje i livet.

Att leva i ett gott förhållande är också en glädje.

Jag glädjer mig också åt resten av min familj och stora släkt. En stor släkt är en skatt.

Och så har jag ett, eller snarare två, roliga jobb. Att skriva och att släktforska, och roligast är det när jag kan kombinera dem.

De mörka krafterna som vinner terräng i världen är ett hot mot vår gemensamma framtid. Men hopp finns hos de många som inte finner sig i detta utan reagerar med motstånd och opinionsbildning, som står upp för sina rättigheter, som de många kvinnor som marscherar just idag runt om i världen.

I höstas, när det kändes som värst efter valet i USA, läste jag den här artikeln (på engelska) av en historiker i England som heter Tobias Stone. Den ger både fruktan och hopp.

Gott Nytt Ã…r!

I höst har bloggandet legat nere för min del. Jag har prioriterat annat, bland annat mina numera fem barnbarn. Under 2017 hoppas jag ha både mer tid och energi för bloggandet. Så på återseende!

29dec
Himmel över Helgerum vid solnedgången idag.

Marmelad på tomater

Skörden är så riklig på tomater i år så vi hinner inte äta alla som mognar. Än är det fullt av tomater på flera av plantorna i växthuset.

För att ta hand om en del av överskottet (av det som jag inte gett bort) har jag gjort tomatmarmelad. Den gör man på både mogna och omogna tomater och blir fantastiskt god. På nätet finns många recept och mitt är en modifiering av flera.

1
Till tomatmarmelad tar man både mogna och omogna tomater.

Recept (som med fördel kan halveras):

1,5 kg mogna och omogna tomater
7 dl socker
3 citroner (eko)
2 dl vatten
2 matskedar riven ingefära

Gör så här:
Borsta och skölj citronerna. Skär upp dem i bitar i lagom marmeladstorlek. Jag klyftar först och skär sedan tunna skivor. Låt dem koka i lite vatten 10-15 minuter. Jag brukar göra så med citron till marmelad för att den ska bli lite mjukare.
Skålla tomaterna och dra av skalet. Skär dem i små bitar.
Koka tomatmassa och citroner under lock 20-30 minuter. Det ska inte stormkoka utan på lagom värme så att det inte bränner fast. Rör då och då.
Tillsätt socker och ingefära och rör om.
Koka upp igen och låt det koka kraftigt utan lock i 10-15 minuter. Rör om!
Gör marmeladprovet, dvs häll upp på en tallrik och sätt den i kylskåpet några minuter. Om marmeladen är någorlunda fast när den svalnat är den färdig.
Häll upp på varma burkar.

2
Koka tomatmassa, citroner och vatten.

3
Av 1,5 kg tomater blev det sju burkar marmelad i varierande storlek.

plommon
När jag ändå höll på i köket gjorde jag också lite plommonmarmelad. Till den har jag inget recept utan har bara skurit plommonen och citronen i småbitar och kokat det med lite vatten och socker. Sockermängden har jag smakat av efter hand.

Odlingsrapport sista juli

tomat4

Nu har mina tomater börjat mogna och i veckan som gått har jag skördat några varje dag. Jag har aldrig tidigare haft så rik skörd, men det beror på att jag i år fått låna ett växthus hos en bortrest granne. Stort tack, granne!

gurka

Det är första gången jag har en gurkplanta, för de kräver växthus har jag förstått. Den här gurkan är den fjärde jag skördat i sommar, och de är riktigt stora. Fler är på gång. Jag gillar gurka och de smakar något helt annat än de köpta, precis som andra hemodlade grönsaker.

paprika

I västhuset har jag också en paprikaplanta. Den är kvar sedan förra året. I höstas tog jag in de tre plantor som jag hade haft ute över sommaren. I våras började det komma nya paprikor och alla tre har gett skörd i sommar. Två av dem står kvar inne, och på dem kommer det nya paprikor nu.

potatis

Potatisen ger också rik skörd, men det varierar lite mellan olika sorter. Jag har minst tre sorter, kanske fyra. Den enda som jag vet vilken sort de är, det är de röda. De heter Silla och kommer från Skurebo utanför Vetlanda, en väldigt god sort. Tack Maria! Jag sparar sättpotatis av årets skörd varje år, och har blandat ihop sorterna lite.

squash

I år har jag också en squash som är på väg att ge skörd igen. Jag skördade två i början av juli, sedan blev nästa dålig men de här ser fina ut. Båda gurkan och squashen har jag fått av min äldste son. Tack!

tomat1

Fler tomatbilder! Ni ser så riklig skörd det blir. De är stora och fina och växer väldigt bra i växthuset.

Jag har åtta tomatplantor. Tre av dem är två olika sorters körsbärstomater, två är vanlig Dansk export, en är en gul sort och två är sorter som jag inte riktigt vet hur de blir. Den ena plantan köpte jag på Botaniska trädgården i Göteborg i maj och på etiketten finns bara ett namn. Än har de inte mognat. Den andra plantan har tappat sin etikett och de börjar gulna nu men är inte mogna. Kanske blir de röda också.

tomat2

tomat3

Jordgubbarna har inte gett någon skörd efter omplanteringen i våras, bara enstaka bär som sniglarna och sorkarna till stor del ätit upp. Detsamma gäller smultronen jag fick i somras från Sundhult. Tack för dem!  Jag tror att de tar sig till nästa år. Hallonen har inte heller riktigt trivts i år, kanske har det varit för torrt. Ett par liter har jag fått. Men löken blir fin.

blabar

I skogen skördar jag blåbär. Det finns blåbär överallt, även om de är ganska små och lite torra på grund av torkan under försommaren. Men då får man plocka många i stället.

Mammas vinbär

mammasvinbar

Det här är en pytteliten röd vinbärsbuske med tre bär på. Men busken är inte så gammal än så jag räknar med att den blir större med tiden och ger mer bär. Den är ett skott från min mammas vinbärsbuske. Jag fick den av pappa förra året. Han har lagt ner en gren mot jorden och lagt en sten på, sedan har den rotat sig under ett år och förra sommaren fick jag den med mig hem.

Jag fick också en likadan kvist från den svarta vinbärsbusken och förra året planterade jag båda två i mitt trädgårdsland. Allt såg ut att gå bra men så i våras hade hjortarna vari inne i vår trädgård och slitit loss den. Den lilla busken låg flera meter bort på gräsmattan. Jag planterade om den men den tog sig inte utan dog, ledsamt nog. Men pappa ska ordna ett nytt skott till mig, som jag får nästa sommar.

En liten kvist från den lilla busken var avbruten och den stack jag ner i marken. Den har tagit sig men är ännu bara en pinne med några gröna löv på. Får se om den överlever. Jag hoppas det.

Min mamma gick bort i cancer 2009. Hon var mycket förtjust i sin trädgård och vårdade den väl. Hon låg på sjukhus på sommaren, just när vinbären mognade. Jag var hos henne och hälsade på då och plockade vinbär som jag hade med mig hem. Nu hoppas jag så småningom på större skörd från den busken jag har efter henne.

Vinbär är gott och det finns redan en stor och frodig vinbärsbuske i trädgården här, en med vita vinbär. Den står invid ena gaveln och har funnits här länge. Den plockar jag av varje sommar och gör bland annat marmelad av bären.

Nelsonvinbar

Den gamla busken kommer att ge en riklig skörd i år också, precis som den brukar.

 

Syrener går att dricka

6264

Nu har jag provat att göra syrendricka, en ny och god erfarenhet. Man gör ungefär som man gör fläderdricka men smaken blir lite annorlunda. Drickan blir ganska syrlig men med en tydlig smak av syren. Jag trodde den skulle smaka parfym men det gör den inte.

Man får spä den med vatten men hur mycket varierar. Drickan är inte lika söt som saft så kanske hälften vatten eller lite mer kan vara lagom.

Receptet jag följt kommer från Gröna skafferiet. Det är det recept jag hittade som innehåller minst andel socker. Jag gjorde dubbel sats.

6124
80 blomklasar gick åt.

Recept (kopierat från Gröna Skafferiet):

80 klasar lila bondsyren
2 citroner (eko)
1 liter socker
3 liter vatten,
50 gr citronsyra

Tvätta syrenblommor och citron. Skala av det yttersta gula skalet av citronen och pressa sedan ur saften. Lägg citronskal och saft i en värmetålig skål tillsammans med syrenblommorna och citronsyran.

Koka upp vatten och socker och häll över syrenblommorna. Låt stå svalt 3 dygn och sila sedan av. Späd efter smak.

6130
Jag har läst i andra recept att man ska lägga blommorna på vitt underlag (t ex papper) innan man gör drickan för att de små krypen ska krypa fram. Men det var inte många kryp.

6132
Ett rejält fat i rostfritt stål är bra att göra drickan i eftersom du häller kokhett vatten över blommorna och citronen. Jag pressade inte ur saften ur citronerna utan skar dem i skivor som jag lät ligga ihop med blommorna. Skålen har stått i kylskåpet i tre dagar och jag har rört om någon gång varje dag.

6266
Så här mycket blev det, drygt tre liter. De två största flaskorna är på en liter, de två råsaftflaskorna på 8 dl. Jag vet inte riktigt hur hållbar drickan är, därför fryser jag in den i plastflaskor. Fyll dem inte ända upp, innehållet utvidgar sig när det fryser. Glasflaskan är det jag har i kylskåpet nu.

6043
Nu är syrenerna på väg att blomma över. Använd helst blommor som nyligen slagit ut.

Lägesrapport den sista maj

Sista dagen i den sista vårmånaden maj, efter en intensiv vår som kulminerade den gånga helgen. Då kom äldste sonen med sonhustru och mitt ena lilla barnbarn på besök tillsammans med hans svärföräldrar. Det var fint att fira mors dag ihop, tre mödrar, en farmor och en mormor. Det var inte planerat, det råkade bara passa just den här helgen. Och så roligt det var!

morsdag
Vi gjorde en liten utflykt i vårgrönskan i lördags. Barnbarnet på väg att möta maken och sin mormor på stigen ner till sjön.

Maj har bjudit på flera möten. På kristi himmelsfärdsdag kom andre sonens svärföräldrar på ett kortare besök, på väg söderut. Så roligt det är att ha dessa kontakter! Och förra helgen träffade vi min lillebror med sambo när maken och svägerskan sprang Göteborgsvarvet. Det blev några fina dagar tillsammans hos dem utanför Göteborg.

Igår grävde jag ner de sista fyra potatisarna, några överblivna som blivit kvar, på några ställen där det fanns plats. Det blir väl höstpotatis. Alla de jag satt tidigare har redan kommit upp, löken är uppe och jordgubbarna är på väg.

jordgubbe1

Snart måste jag ta lite semester eftersom jag ska jobba några veckor i juli.