Semester mitt i veckan

soffbordEn semesterdag kan användas till mycket. Röja i röran till exempel. Nu är det lite mindre högar med tidningar på soffbordet än det var i morse. Böckerna har förpassats till lämpliga bokhyllor.

Långt ner i en tidningshög hittade jag några nummer av den engelska tidskriften Psychologies som jag köpt några gånger när jag passerat Stockholms Central. I ett av dem kunde jag konstatera att jag är en scanner, det vill säga en person som vill göra allt och som alltså inte satsar på en enda karriär i livet. Det visste jag förstås redan, men nu är det bevisat i test också. Visst är det fint med sådana där personlighetstest som visar allt man redan visste? Så varför slösar jag tid på det? Förströelse och underhållning.

En annan, och kanske lite mer seriös artikel, handlar om falska minnen. Alltså att vi kan minnas fel, minnas sådant som inte har hänt men som vi tror har hänt. Att bilen som nästan körde på mig var röd men det visar sig att den var blå, och så vidare. Det tycker jag är intressant. stolar Kan jag lita på mitt minne egentligen? Det har jag funderat på många gånger, och anat att jag kanske minns fel ibland. Jag blandar lätt ihop vad olika människor gjort men jag tror att jag kommer ihåg det viktigaste i mitt eget liv. Men det kan jag alltså inte vara hundra procent säker på.

Men det jag minns helt säkert är att jag köpt nya köksstolar på den nya secondhandbutiken här på gatan och att jag sett Barnmorskorna på SVT ikväll.  Stolarna var klädda i något beige tyg med korsstygnsbroderi men det klädde jag om på en gång. Även om det är fint handarbete var det inte min stil.