För mycket hygien

Vi tvättar oss alldeles för mycket nu för tiden, mer än vad som är bra för oss. Det menar Katherine Ashenburg, som forskat om människans hygien under historisk tid och skrivit en bok om det. Om detta kan man läsa i en artikel i Times.

Hon berättar bland annat om det skitiga 1700-talet när folk inte tvättade sig alls (och man levde i stank). På andra sidan renlighetsskalan är vi idag, med dagliga duschar och en massa kemikalier som ska förhindra utsöndringar och lukt. Vår hygien har inte bara med vilken epok vi lever i att göra utan också i vilken kultur. Européer var länge ett skitigt folk jämfört med muslimer.

I en intervju på BBC igår sa hon att hon hoppas att vi kommer ifrån dagens hyperrenlighetskultur för den gör att vi slår ut vårt immunförsvar eftersom vi aldrig utsätts för de bakterier som kommer med smuts. Och kanske ligger det något i det. Kanske skulle vi vara friskare om vi var lite skitigare av oss?

Andra bloggar om: , , , ,

En kommentar till “För mycket hygien”

  1. Jag har många gånger funderat över samma sak. Jag tror den renlighet vi människor skapar omkring oss gör att vår kropp inte behöver immunförsvaret.
    Jag tror det vore bra om vi alla vore skitigare. Jag säger som via, smuts är bra!

Kommentarer inaktiverade.