Det medierade livet

Hur värdefull är en äkta upplevelse jämfört med en förmedlad upplevelse? Det kan man fundera på och det gör etnologen Mia Marie Lundén, medieforskaren Gunilla Jarlbro och kognitionsforskaren Peter Gärdenfors. De diskuterade den här frågan i Filosofiska rummet i P1 den 29 april, och det programmet lyssnade jag på idag i poddradion, medan jag motionerade. Diskussionen var mycket intressant och är du intresserad av samhällets utveckling ur medieperspektiv ska du absolut ta dig de 40 minuter som krävs för att höra vad de här tre personerna har att säga (plus programledaren Lars Mogensen förstås, en stor tillgång för SR, enligt min mening).

De talade om skillnaden mellan autentiska upplevelser och medierade upplevelser och hur vi i stor utsträckning idag upplever världen och livet via media. Men är det bra eller dåligt? Resonemanget gick ut på att man inte kan ge kvalitetsetiketter på det sättet, men som vi gärna gör, utan att det är olika sätt att uppleva, men inte bättre eller sämre. Och det är också min ståndpunkt. En så stor del av min värld och mitt liv är medierad, framför allt på jobbet men också på fritiden. Men om jag inte skulle balansera den med andra, icke medieförmedlade upplevelser, skulle jag nog inte må särskilt bra.

Diskussionen fick mig att tänka på den diskussion vi själva hade ute på stugan i går, hur vi uppfattar torparlivet. Där är vi mediebefriade, om vi vill (visst var mobilen med, men oanvänd hela dagen), och att vara där ger en känsla av att tiden står still. Att vara där är verkligen autentiska upplevelser, något som bara är här och nu och jag är mitt i det. Till exempel när jag rensar ogräs i rabatten eller skurar verandan, som jag gjorde igår. Det ger en verklig tillfredsställelse, men som inte är bättre eller sämre än att läsa nyheterna på webbtidningen idag. Eller lyssna på poddradion i motionsspåret. Det senare är förstås en multiupplevelse, när kroppen får jobba i skogen där solgasset värmer och det luktar barr och jord samtidigt som jag lyssnar. Hade det varit en bättre upplevelse utan poddradion? Eller en sämre?

Dagens DN-artikel om ungas liv på nätet tangerar samma ämne, fast på ett annat sätt. Här handlar det om att likställa nätlivet med IRL-livet, att både de autentiska upplevelserna och de medierade upplevelserna är viktiga, men också olika. Att det är liv på olika plan. Men idag har de medieförmedlade upplevelserna blivit en naturlig del av livet.

Andra bloggar om: , ,