Webbdesign

Helgen har jag mest ägnat åt webbdesign, och slutuppgiften på en av distanskurserna. Uppgiften var att göra en sajt med minst tre sidor som har en gemensam navigering och som styrs av minst ett css-dokument. Jag tycker att det är väldigt kul att hålla på med, det är mycket pillande med detaljer, och ibland är det motsträvigt. Vi har bra kursmaterial och kurslitteratur och jag använder W3schools en hel del.

Kravet är att våra filer ska validera utan fel och varningar enligt Strict-modellen, så det gäller att allt verkligen är rätt. Och det har förstås gått bra, annars skulle jag inte blivit klar i tid. Nu tycker jag också att jag nött in en hel del kunskap i ryggmärgen och det går lättare för varje gång att förstå varför det inte alltid blir som jag tänkt mig från första början, och vad som behöver göras.

Det jag däremot har svårare för att förstå är att sidan kan validera, den är helt korrekt kodad i både css och xhtml, och ändå blir det fel i webbläsaren. Då går jag bet på vad jag ska göra och försöker oftast hitta en annan lösning. Men jag förstår fortfarande inte varför. Jag vet förstås att IE inte helt följer standard, t ex när det gäller padding, men det går att anpassa ändå. Våra sidor på kursen ska helst anpassas till både IE och Firefox, och det har jag lärt mig nu på ett ungefär vad som krävs.

Snart är dert dags att göra om mina egna sidor, framför allt hela min sajt inför tioårsjubileet i augusti, men också den här bloggen som jag inte hunnit göra något alls åt sedan den bytte skepnad. Regnar det till påsk så vet jag nog vad jag sysslar med.