Spela för pengar

När jag var ute på lunchen idag såg jag tre tiggare på stan. Ska det behöva vara så? En av dem var en vanlig tiggare, en kvinna med ett barn som stod vid Systembolaget ochn höll upp en bit kartong där det stod skrivet att hon är fattig och har flera barn och behöver pengar. Så ska ingen behöva ha det idag. Tiggare har jag aldrig sett här i stan förut.

De andra två kanske inte tiggde pengar egentligen, jag vet inte. Det var gatumusikanter, de spelade dragspel, och hade en hatt till pengarna framför sig. Två unga människor.

Gatumusikanter finns det ju en del här på sommaren, och det kan jag förstå, att man kan tycka att det är kul att spela och vill göra det så mycket att man gör det utomhus på gator och torg för att få publik. Men utomhus på vintern? Det var inte minusgrader idag men inte varmt heller, och de såg frusna ut. 

Givetvis undrar jag: är detta tecken på ett ytterligare systemskifte i den sociala välfärden? Att vi haft ett långtgående systemskifte på senare år, det vet vi ju. Men så långt så att vi nu fått tiggare här i Västervik? Den sociala kontrollen är ju rimligtvis något högre här än i storstäder. Jag tvivlar starkt på att någon väljer självmant att tigga ihop pengar som ett alternativ till annan försörjning.

Efter att ha fått en ny och pålitlig stegräknare i julklapp kan jag notera att jag idag gått 12 516 steg, och 11 842 steg igår. 

En kommentar till “Spela för pengar”

  1. jag spelar och sjunger på stan, helst mitt inne i cityterminalen, för jag tycker det är kul :)

Kommentarer inaktiverade.