Skotsk deckare

Har Skottland tagit över som deckarland efter England? Nu kommer den ena nya skotska författaren efter den andra med nya deckare och de flesta utspelar sig i Edinburgh plus en och annan i Glasgow. Efterföljarna till Ian Rankin är många, men få når upp till hans kvalitet. En av de nya är Lin Andersson som nu kommit ut med sin andra deckare på svenska, Mordbrand.
Den skiljer sig från mängde på ett påtagligt sätt. Här är det inte en desillusionerad polis som är deckarhjälte utan en brandtekniker. Rhona MacLeod är doktor i ett oklart tekniskt ämne och arbetar i Glasgow. Därifrån lånas hon ut till Edinburgh för att utreda en mordbrand i ett rivningshus där en ihjälbränd ung flicka hittas i husresterna. Flickan visar sig vara både våldtagen och lemlästad. I Edinburgh får doktor MacLeod samarbeta, i början motvilligt, med polisutredaren Severino MacRae som visar sig spela en avgörande roll i morbrandsfallet. Hur ska inte avslöjas här.
Den här deckaren är intressant och lyckas hålla spänningen uppe hela tiden, men den blir ibland lite rörig och det är inte alltid jag hänger med i logistiken eftersom förflyttningarna är många både inom Edinburgh och mellan Edinburgh och Glasgow. Men den är lättläst och klämmer in en intrikat historia på relativt få sidor så den avverkas lätt på en kväll med tv:n avstängd eller en lång sovmorgon.