Abort i Europa

Det finns tydligen stora nackdelar med EU-utvidgningen. Gomorron Världen idag hade ett inslag idag om hur den kristna högern, med katoliker i spetsen, börjar få gehör inom EU för att begränsa kvinnors rätt till abort. I en intervju oroade sig den svenska EU-parlamentarikern Lena Ek från Valdemarsvik om hur Polens katolska parlementsledamöter driver frågan att förbjuda abort (under ledning av en kvinna!). Tydlingen vill de, och en del andra från EU:s nya medlemsländer, ta ifrån kvinnor rätten till att själva bestämma över sin kropp. 

Precis som moral majority i USA har fått för sig sedan länge.

Det är skrämmande att man i EU idag för fram, och tydligen vinner terräng, för sådana konservativa åsikter som går stick i stäv mot mänskliga rättigheter. Ett utslag av religiös fundamentalism.

I grunden är det ju egentligen ganska obegripligt att andra människor ska kunna bestämma om hur jag och andra kvinnor ska förfara med min kropp. Min kropp är ju min! Ingen annans. Men i patriarkatet har vi ju den ordningen att andra (framför allt män) tar sig friheter på kvinnors bekostnad. Ännu svårare att förstå är ju detta, att det är kvinnor som driver frågan.

De som gör det kan ju bestämma över sig själva, det räcker ju. Tycker de att det är fel att göra abort ska de förstås avstå från att göra det. Men hur kan de få för sig att bestämma över någon annan? Motivet är ju inte att tvinga fram fler barn i Europa utan att tvinga på andra människor sin egen religion och politik. Har de inte förstått att vi har ett demokratiskt samhälle där mänskliga rättigheter ska gälla för alla?

Gomorron Världen lyssnade jag förstås på i min iPod, när jag tog mig runt motionsspåret. Först 5,5 km-slingan och sedan 2,3 km-slingan. Det är elljus på den kortare och jag var så sent ute i eftermiddag att ljuset hade tänts. Men det var som tur var inte så mörkt efterson ljusen där inte är särskilt upplysande. 

Det var skönt ute i skogen idag, jag gillar ju hösten. 

 

En kommentar till “Abort i Europa”

  1. Och det är fömodligen just det de förstått….att de mänskliga rättigheterna ska gälla ALLA:

    Artikel 3.
    Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.

    Vem kan då säga sig ha rätten att ta ifrån någon annan livet?

Kommentarer inaktiverade.