Med kallt blod

För över 40 år sedan skrev Truman Capote sin stora bok "Med kallt blod". Nu har den blivit film, för andra gången tror jag.

Hans bok handlar om morden på familjen Clutter på gården River Valley utanför Garden City i Kansas den 15 november 1959. Pappa Herb, mamma Bonnie, 17-åriga dottern Nancy och 15-årige sonen Kenyon.

Redan som tonåring läste jag boken, men kom inte ihåg så mycket av den, så nu har jag läst om den. Och jag förstår nu att jag nog inte kunde ta den till mig då, med den brist på livserfarenhet en tonåring har. Då såg jag den nog som en i raden av många deckare, om än dokumentär. Idag ger den ett helt annat intryck.

Det är ett lysande stycke samhällshistoria han skrivit. Ett journalistiskt reportage på över 400 sidor. Truman Capote sätter in morden i ett socialt sammanhang men också ett historiskt när man läser boken idag. Det är ett annat USA vi möter här än dagens.

Han berättar, utan att själv ta ställning, om morden, om bakgrunden och om vad som hände sedan. Detta tror jag vore svårt för de allra flesta, att inte låta sin egen avsky för gärningen lysa igenom. Morden sker verkligen "med kallt blod", mördarna skjuter de fyra familjemedlemmarna enbart för att undslippa vittnen till sitt inbrott. Inbrottet gör de för att de tror att Herb Clutter har ett kassaskåp med minst tiotusen dollar på sitt kontor. Men något kassaskåp finns inte och de åker därifrån med mindre än 50 dollar, en transistorradio och en kikare. Och fyra döda som de lämnar efter sig.

Mördarna hette Dick Hickock och Perry Smith, och de dömdes till dödsstraff och hängdes i april 1965. Capote berättar om de här två unga männen i 30-årsåldern, hur de tänker, känner och resonerar med varandra. Och varför det blir som det blir.

1966 kom boken ut i Sverig, men nu finns den i nyutgåva i pocket. Här finns en lång  intervju med Truman Capote från 1966.