Ostende

Eva Mattsson har skrivit en ny roman: "Ostende – en släkthistoria". Den handlar om ett år i familjen Persijns liv, från vår till vår. Boken utspelar sig i Belgien, ett land präglat av pedofilmord och EU-byråkratiskt slöseri.

I Ostende, ute vid kusten, bor det medelålders paret Luc och Helene Persijn, Lucs gamla mor Alice, och Helenes syster Irene. I Bryssel har de sin vuxna dotter Yvonne. Yvonnes lillebror Toutou har dött i en olycka som sexåring. En viktig roll i historien spelar också Babette, hushållerska hos Alice Persijn.

Släktingarna bor alla nära varandra i centrala Ostende (utom Yvonne) och umgås nästan dagligen med varandra. Alice och Babette delar det 18 rum stora huset, som fått namnet La Malle, vid havet. Huset är Lucs barndomshem.

Genom tillbakablickar får vi insikt i familjens historia från andra världskriget och framåt, ett krig som fortfarande är högst närvarande i deras liv. I dag har Luc nyligen och motvilligt blivit förtidspensionerad från sitt jobb som förare på kustspårvägen medan Helene jobbar på som lärare på sin skola. Alla i familjen är starka och livliga personligheter, och med tydliga karaktärer.

Under året som skildras sker flera dramatiska händelser: Yvonne försvinner spårlöst men kommer tillrätta, Irene hittar en ny man, och Alice dör hastigt.Detta är en historia med många bottnar, och som kan te sig både lustig och djupt tragisk, ibland i nästan samma andetag. Raljerande humor blandas med sorg och smärta. Men det känns aldrig fel, tvärtom.

Temat för romanen är föräldraskapet, hur det drabbar oss, och hur olika vi hanterar det. Mammorna är inga praktmammor utan snarare tvivlande och avståndstagande som mammor medan fäderna är de som beskrivs som mest kärleksslösande.  Men riktigt så enkelt är det inte heller. Ingenting är enkelt, ingenting är svart eller vitt.  

Eva Mattssons berättelse säger oss mycket om livet, det universella livet vi alla delar, och om Belgien, ett litet land som många av oss nog inte vet så mycket om. Men det gör författaren, som själv bott i Ostende och vars mor var belgiska.