Fotboll som verktyg för samhällsanalys

I maj kom Franklin Foers bok Fotboll förklarar världen. Säkert är det många som läst den, nu i fotbollstider. jag som inte alls intresserar mig för fotboll som sport gillade verkligen den här boken.

Min recension:

Man behöver inte vara intresserad av fotboll och fotbolls-VM för att fascineras av Franklin Foers bok om fotboll. Visst handlar den om fotboll men det är inte sporten som är det intressanta, utan fenomenet fotboll som samhällsföreteelse.
Och frågan är om jag kan gå med på att det egentligen är en sport efter att ha läst hans bok. Snarare verkar fotboll vara affärer, våld och politik. Ädel tävlan och sportsmannaskap verkar inte ingå i fotbollsvärlden, åtminstone inte på hög nivå.
Missförstå mig inte. Franklin Foer älskar fotboll, och fotboll på lokal nivå har inte mycket likhet med den fotboll han skriver om. Hans bok handlar om världsfotbollen, de stora klubbarna och ligorna och som lever sitt eget liv efter i stort sett egna regler.

Det handlar om korruption, rasism, våld och död, översitteri och kvinnoförakt, religion mot religion. Och väldigt, väldigt mycket pengar.
Med hjälp av fotbollen förklarar han världen. Han förklarar varför människorna på Balkan är brodermördare, där Arkans lag, dödsmaskinen Röda Stjärnan är i topp. Han förklarar klassmotsättningarna och religionsmotsättningarna i Glasgow genom att berätta om ärkefienderna Glasgow Rangers och Celtic. Han förklarar korruptionen genom att berätta om Pelé i Brasilien och Berlusconis italienska lag FC Milan. Och så vidare.

Hela boken är ett inträngande och avslöjande reportage om något så vanligt och gränsöverskridande som fotboll, som också förklarar globaliseringen enligt Foer.
Det han främst gör är att sätta in fotbollen i nya sammanhang, inte minst historiska, kulturella och ekonomiska. Det är skickligt gjort och han har uppenbarligen lagt ner mycket arbetet på sitt verk.
Och det är fantastiskt bra skrivet, för han gör fotbollsfenomenet intressant långt utanför sin egen sfär.