Klassklyftor

Att det finns tydliga klassklyftor i Sverige vet vi ju. Och de ökar. Trots en medvetenhet om detta i många år verkar inte mycket göras för att förändra till det bättre. Snarare går vi med allt raskare takt mot ett 80/20-samhälle.

Ikväll tittade jag på webb-tv, på Janne Josefssons program om Örgryte och Biskopsgården, och ungdomarnas olika levnadsvillkor nu och då, för snart 20 år sedan. Han har gjort en uppföljning på det program han gjorde 1987. Då träffade han niondeklassare från båda stadsdelarna, och de förutspådde att de skulle bli som sina föräldrar, dvs leva kvar i överklassen respektive arbetarklassen. Idag är klassklyftorna ännu tydligare än då, de verkar bara ha skärpts.

Något som är anmärkningsvärt och som tydligt visar en annan samhällsförändring från då till nu är att ungdomarna idag, i båda stadsdelarna, talar om och drömmer om att de ska bli rika. För 20 år sedan var det bara överklassbarnen som trodde det. Är pengar så viktigt i vårt samhälle idag?

Läs också programmets diskussionsforum. 

—–

Stegräknaren stannar idag på 10 817 steg. Av dem är cirka 6000 gångna på  5,5 km-slingan i skogen. För några dagar sedan gick vi den på 50 minuter, i förrgår på 48 och idag på 46 minuter. Det känns som om ett sundare liv är inom räckhåll.