God sallad

rödbetsallad

Snart blir det middag. Då ska vi äta sådan här rödbetssallad. Den är jättegod, frisk i smaken och enkel att göra. Receptet kommer från Eva-Lis Mattsson och finns med i Smultronbodaboken.

Jag gjorde den på nyårsafton och vi blev väldigt förtjusta i den allihop.

Råriven rödbetsallad med äpplen och limemarinerade russin

4-6 mellanstora rödbetor
2 syrliga matäpplen
1,5 dl russin
1 limefrukt
Häll upp russinen i en rymlig skål, dela limefrukten och pressa ur saften och så mycket du kan av fruktköttet ur halvorna över russinen. Låt det dra i någon timme.
Tvätta och skala rödbetorna och riv dem på den grova delen av järnet.
Skala och riv äpplena på samma sätt och vänd ihop det rivna med de limemarinerade russinen i sitt spad.

Man blir förstås illröd om fingrarna av att skala och riva rödbetor. Vill du slippa det så använd en plastpåse eller engångshandskar om du har. Själv bryr jag mig inte så mycket om det, det försvinner efter hand.