Två sorters kakor

Jag fortsätter botanisera bland mammas gamla kakrecept. Hon bakade ofta bondkakor och korintkakor. Receptet på bondkakor hittar jag i hennes ”Sju sorters kakor” från 1951 och receptet på korintkakor finns bland hennes egna handskrivna recept.

Korintkakor och bondkakor.
Korintkakor och bondkakor.

Bondkakor
200 gr smör
1 matsked sirap
2 dl socker (drygt)
50 gr hackad mandel
6 dl vetemjöl (knappt)
2 tsk bakpulver (eller 1 tesked bikarbonat)
Rör ihop smör, socker och sirap. Skålla mandeln, skala den och hacka den. Tillsätt den hackade mandeln. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten. Ta lite i taget, allt kanske inte behövs.
Rulla degen till tjocka korvar, 3-4 cm i diameter, och ställ dem i kylen en stund. De ska bli kalla och hårda.
Skär dem i skivor och lägg på bakplåten. Grädda i 190 grader c:a 10 minuter.
I kakboken står det att detta ska bli 100 styck. Jag gjorde halv sats och gjorde kanske korvarna lite för stora för det blev 34 kakor.

Korintkakor
200 gr smör
2 dl socker (knappt)
1 ägg
150 gr korinter
5 dl vetemjöl
Rör ihop smör och socker, häll i det uppvispade ägget och korinterna och rör ihop. Rör i det mesta av mjölet, arbeta in så mycket att det blir en smidig deg. Forma till runda kulor, lägg på bakplåten och platta till med gaffel. Grädda i c:a 160 grader 12-15 minuter.
Receptet är till 50 kakor.

Platta till korintkakorna med gaffel.
Platta till korintkakorna med gaffel.

En kommentar till “Två sorters kakor”

Kommentarer inaktiverade.