Hem till byn

För ett par veckor sedan köpte jag boxen med hela serien ”Hem till byn”. Varför har jag inte tänkt på det förut? Vilken fantastisk skatt det är. Bara så himla bra. Tidigare har jag sett något enstaka avsnitt på 70-talet men aldrig följt det någon säsong.

Nu har jag hunnit se till och med andra säsongen, och ska börja på tredje nästa gång. Det är alltså tolv av de 52 avsnitten. Serien började sändas 1971 och avslutades 2006. 35 år av Sveriges samtidshistoria i en dvd-box.

De två första säsongerna utspelar sig 1970-72, sedan kommer nästa 1976. Det är bara så rätt och hemvant, precis som det var. Och det så klart, när det är inspelat i den tiden. Så här var det att bo på landet då, med grannar, grannsämja och grannträta, med kompisarna i vägkorset och killarna på moppe. En av skådespelarna, sonen Lennart i familjen Andersson, är lika gammal som jag och en trulig tonåring här. Det känns så nyss, fast det är 35 år sedan.

Jag kan förstå att detta blev en populär serie, många kunde känna igen sig i den tidens Sverige. Manusförfattaren Bengt Bratt och regissören Jackie Söderman gjorde ett styvt jobb, med känsla för hur livet kunde te sig under fasaderna och de yviga gesterna.

Andra bloggar om: , , ,

2 reaktioner till “Hem till byn”

  1. Jag har försökt köpt hela serien på nätet men det verkar omöjligt. Har du en kopia på alla säsonger är jag intresserad

Kommentarer inaktiverade.