Väl värda vinbärskaka

Idag har vi haft en riktig stugdag. Vi åkte ut efter frukost och har ägnat dagen åt att städa, både torpet inomhus och på utedasset. Nu är alla vinterns döda fluglik utslängda och flugskitprickarna borttorkade, köket är rengjort, golven är sopade med kvasten och såpskurade, trasmattorna skakade och inlagda igen och allt känns rent och fräscht. Städa brukar vi annars göra i maj, inför somamren, men i år har det inte blivit gjort. För mycket att göra, helt enkelt.

veranda

Eftersom vi varken har el eller vatten inne i torpet är det lite jobb med att städa. Vi tog med oss en rejäl dunk med hett vatten hemifrån, men det jag saknar mest under städningen är dammsugaren. Det känns inte som om man får bort allt damm med bara kvast eller sopborste. Men så där var det väl alltid förr i tiden, man lärde sig väl leva med då för de visste ju inget annat. Vi har ju högre krav.

Vi tog en paus och drack kaffe på verandan för det duggregnade. Från verandan ser vi ut över den stora gräsmattan och bort över gärdena. Snart ska visst korna komma tillbaka och då får vi dem till närmaste grannar bakom uthuset. Men än har vi inte sett till dem.

Vinbären är mogna nu så det var dags att länsa busken, den enda röda vinbärsbusken vi har där ute. Nästan en och en halv liter blev det, och då kom vi inte riktigt åt alla för det växer så mycket nässlor inne i den gamla busken.

Röda vinbär gör jag vinbärstårta på. Receptet har jag hittat någon gång på 80-talet, i Land eller Icakuriren. Det är supergott, en kombination av syrligt och sött med vinbären och marängtäcket ovanpå själva kakan.

Recept på vinbärstårtavinbärskaka

Kakbotten:
4 dl vetemjöl
1 ägg
125 gr smör
rivet skal av 1 citron
3/4 dl socker

Fyllning:
3/4 liter röda vinbär
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Gör en fördjupning i mjölet och häll ägget här. Klicka ner smöret i bitar och hacka ihop det (enklast i matberedare). Tillsätt citronskal och socker. Låt degen stå kallt en halvtimme. Klä sedan en form med degen (26 cm form med löstagbar botten är lagom).

vinbärskakaVispa äggvitorna hårt. Häll sedan i sockret i små portioner och rör ner det försiktigt. Rör sedan ner potatismjölet och sist vinbären. Häll över i formen.

Grädda c:a 40 minuter på 200 grader längst ner i ugnen. Och njut!

2 reaktioner till “Väl värda vinbärskaka”

  1. Alltid lika trevligt att läsa dina tankar, mina röda vinbär lyser dock med sin frånvaro i år
    Kan möjligen bero på att buskarna delvis varit i vägen för bredbands och jordvärmegrävning senaste åren

    /ingemar

  2. Tack Ingemar! Vår vinbärsbuske på torpet är gammal, säkert flera decennier, för den är ganska stor men risig. Vissa år är det väldigt mycket bär på den. Nu var de nästan på väg att bli övermogna och en del var redan dåliga.
    /Eva

Kommentarer inaktiverade.