I huvudstaden

35 174. Så många steg kräver en intensiv helg i vår kungliga huvudstad. Trots att vi åkt tunnelbana, tvärbana, buss, tunnelbana igen, i en avancerad logistisk lösning som kollektivtrafiken i Stockholm utgör. Fast mycket tid går åt till att förflytta sig i en så pass stor stad. Men egentligen spelar det inte så stor roll hur tiden tillbringas när jag får möjlighet att umgås med barna. Vi hann både shoppa, gå på konstutställning, äta god mat och gå på bio.

Mest intressant aktivitet var besöket på Moderna Museet där vi tog en rejäl titt på Karin Mamma Anderssons utställning (som är omskriven på bl a omkonst.com, med flera bilder av utställningens målningar). Utställningen och konstnären har ju fått mycket uppmärksamhet och det gör mig nyfiken, och nu när jag sett målningarna förstår jag varför. De är mycket speciella, både i motivval och teknik. Några få av dem tilltalade mig inte så mycket men de flesta gillade jag, och några sitter kvar på hornhinnan och gör att jag väldigt gärna vill se mer av vad hon gör. Fascinerande, och väldigt roligt att se.

Filmen vi såg var Babel av den mexikanske regissören Inarritu. Jag gillade den, men inte fullt ut för den var lite för förutsägbar och lite för politiskt korrekt. Men en intressant dramaturgi och mycket välkomponerad historia. Eller snarare fyra olika historier från fyra länder, historier som knyts ihop på slutet. Den gjorde mig i alla fall så pass nyfiken på regissörens andra filmer att jag ska se hans ”21 gram” så snart jag får tid.

Som vanligt valde jag tåg framför buss, och den här gången hade jag tur och slapp X2000. Jag gillar att åka tåg, känslan av att inte kunna göra något annat än att färdas. För mig är det guldstunder för läsning, bara med avbrott för en titt ut genom fönstret då och då. Landskapet är ju så försommarvackert just nu. Under resan läste jag Anne Holts nya deckare ”Presidentens val”, och när den var slut några tidningar. Läs om den här.

Det blev en mycket fin helg.