Övergivna platser

Det finns massor med övergivna byggnader och anläggningar utspridda i det svenska landskapet. Gamla fabrikslokaler, nedlagda bruk, tomma hotell och till och med villor som man bara lämnat att stå och förfalla. Om sådana här platser och byggnader skriver docenten i ekonomisk historia, Jan Jörnmark, både i en bok och på sin hemsida. Boken läste jag i helgen och skriver om den på min boksajt.  Jag blev helt betagen i boken. Kanske mest för de fantastiska bilderna men också för hans berättarstil, att han lyckas berätta så levande om svensk 1900-talsindustri.

Visst har väl många av oss någon besökt ett sådant ställe, en modern ruin, en byggnad som stått tom men där någon glömt låsa dörren. Det är lite spöklikt och kusligt och samtidigt så fascinerande och spännande att gå in och se sig om. Tänka sig in i hur det kan ha varit när människor rörde sig här dagligdags.

Uppenbarligen är det inte bara Jan Jörnmark som fascineras av sådana här platser, i hans hemsidas forum finns det många fler som delar hans intresse.

12007 steg blev det idag, men bara i stan, inte till några övergivna platser.