Registrering och inloggning

Nu har jag äntligen lyckats registrera mig på alla de kurser jag ska läsa på distans i vår. Det är tre nya kurser och en där jag inte är klar och fått göra en omregistrering för att kunna lämna in sista uppgiften. Allihop är 5-poängskurser om webbanvändning – webbpublicering, databashantering, web 2.0 – och distanskurser. Det innebär att samtliga helt hanteras på nätet. All kommunikation, alla uppgifter som ska lämnas; allt som har med kursen att göra sker över nätet. Vilket givetvis känns naturligt med tanke på kursernas innehåll.

Men – jag tror att det skulle finnas grova pengar att tjäna för den som kunde konstruera ett väl genomtänkt och struktuerat system som kunde användas av alla högskolor och universitet. I vår läser jag på tre olika läroanstalter, i höstas läste jag på ytterligare tre andra (fast en kurs hoppade jag av). Det är alltså sex olika högskolor/universitet jag har lärt känna nu. De är Linköpings universitet, Högskolan i Kalmar, Högskolan Dalarna, Mittuniversitetet, Umeå universitet och Blekinge Tekniska Högskola. Tidigare har jag också läst på distans på Växjö universitet. Samtliga dessa läroanstalter har olika system för sina distanskurser, alltså olika användargränssnitt. Varför inte samma??!!

Nu måste jag lära mig ett nytt för varje gång jag byter högskola/universitet. Och detta är jag naturligtvis inte ensam om. Dagens student är i många fall en distansstuderande som jag, som väljer bland tillgängliga kurser var de än finns och inte väljer av enbart de som finns på en enda högskola/universitet.

Och det räcker inte att bara lära sig ett nytt gränssnitt. På varje ställe är det dels en studentportal som jag ska skaffa konto till och logga in mig i, dels ett mailkonto, dels en studieplattform, dels (oftast) ett särskilt diksussionsforum. Mailklienten har nog i några fall varit lika, men i övrigt är det nytt för varje. Och oftast krävs mer än en inloggning (med användarnamn och lösenord). På en ska jag dra över mina uppgiftsfiler/dokument till en portfolio, på en ska jag ladda ner dem via webbgränssnitt, på en tredje ska redovisa i blogginlägg, på en fjärde lägga över med hjälp av ftp-klient, på en femte maila osv…

Alla är OK och användbara men det finns ingen chans att lära sig allt detta, och komma ihåg mellan varje gång.

Jag efterlyser ett system, ett enda likadant, som alla högskolor och universitet kunde använda. Då skulle jag lättare ta mig fram i det snåriga systemet, veta hur jag loggar in och vad alla manicker, knappar och länkar leder till. Förstå från första stund vad det är jag håller på med, hur jag ska få kontakt med handledre och kurskamrater, informera mig om mina studieresultat, hitta till webbföreläsningar och seminarier med mera. 

Varför inte?? 

Andra bloggar om: studier, studentportal, webmail, inloggning