Snart smäller det

citronpajJa, det har ju faktiskt redan börjat smälla rejält här omkring. Då och då lyser himlen upp av en raket och det brakar till. Men kulmen blir förstås vid midnatt som vanligt. Då har vi nog redan hunnit smaka på årets nyårskaka. Det blev en citronpaj som jag bakade i eftermiddag.

Själv går jag efter ett handskrivet recept som jag haft länge i en pärm men liknande recept finns på nätet, på IT-pedagogoen, på Kokboken, på Mummlennium och på Folkbildning.net. Detta är recept på citronmarängpajer som alltså har ett marängtäcke ovanpå citronkrämen. Men på makens begäran har jag avstått från marängtäcket. I stället ska jag servera den med lite vispad grädde. På nätet finns också en del recept på en variant med mandelmassa i pajdegen, men det har jag aldrig provat.

Citronmarängpaj är så vitt jag förstått en traditionell amerikansk efterrätt och jag tror att den är ganska flitigt förekommande i litteraturen när familjefester beskrivs eller en god fika. Jag har gjort den flera gånger, och det blir alltid lika gott, en lite syrlig efterrätt som passar särskilt bra efter en bastant middag.