Två deckare

I midsommarhelgen har jag läst två deckare:

Arnaldur Indridason: Mannen i sjön (2006):
Bokens intrig är följande: ett mansskelett hittas i en sjö, fastbundet vid en gammal rysk radioapparat för avlyssning av den amerikanska flygbasen på Island. Polisen förstår snart att det rör sig om ett mord någon gång på 60- eller 70-talet. Utredaren Erlandur, den tjurige gamle polisen med sitt eget livshelvete, kommer så småningom gåtans lösning på spåren, tack vare intuition, envishet och kollegialt samarbete. Det som gör den här boken till en bra deckare är både persongalleriet och den ganska ovanliga intrigen parat med ett historiskt skeende som ger ett vidare sammanhang. Deckare av idag inte bara förklarar och ser kritiskt på dagens samhälle, utan också på gårdagens. Detta är en av de bättre.

Annika Bryn: Morden i Buttle (2006):
Polisen Margareta Davidsson kommer till Gotland för att vila upp sig efter att ha blivit skjuten i tjänsten tidigare på vintern. Nu är det mars och hon har lånat en stuga i Buttle några veckor. Redan på färjan fattar hon misstankar mot en lastbilschaufför som är ombord på samma färja. Och redan första natten i stugan hittar hon liket efter en ung kvinna, som hon också lagt märke till på färjan eftersom kvinnan verkade så bekymrad. Det är en del osannolika händelser och samband i den här berättelsen, och ibland grenar den ut åt väldigt många håll. Men den har ett angeläget budskap.

2 reaktioner till “Två deckare”

  1. mannen i sjön ska jag låna så fort de får in den……står på kö vilket är ovanligt för mig………jag gillar Indridason trots att den näst sista boken var sådär, den med skivorna om du kommer ihåg…..

    jag hoppas du får en fin sommar trots att det blir jobb för dig!

    /Harriet

  2. Tack detsamma, Harriet!
    Ja, den är bra. Jag gillar sådana historier som går tillbaka i tiden och som bringar klarhet i tidigare olösta gåtor.
    Är det hans ”Kvinnan i grönt” som du menar? Jag har lite svagt minne, och deckare glömmer jag ganska snart efteråt (utom vissa).

Kommentarer inaktiverade.