Jane Fondas liv

En bok igen, men ingen recensionsbok. Igår kväll läste jag ut Jane Fondas memoarer "My Life so far", 579 sidor livshistoria. (Den har visst kommit på svenska i vår.)

Innan jag köpte den hade jag läst flera uppskattande recensioner om den, och jag är nog benägen att hålla med. Den är välskriven och innehåller mycket som är klokt och intressant. Givetvis berättar hon öppet om sitt liv, annars hade det knappast varit någon idé att skriva. Men det märks hur hon utvecklas under skrivandet, ju mer hon går tillbaka och reflekterar över sitt eget liv. Hon höll på i fem år och skrev. 

Hon delar in sitt liv i tre faser: ungdomen, äktenskapen, och tiden efter 60. Det är nu, i den tredje fasen, som hon anser sig ha blivit en mer hel människa sedan hon insett att hon behöver se mer till sina egna andliga behov än till de behov som hennes man har. 

Tidigare har jag sett och gillar flera av hennes filmer och det är intressant att läsa om hur det var då, och när hon uppmärksammades för sin politiska aktivism. Här berättar hon om sina motiv och sitt engagemang och hur det påverkade hennes arbete och hennes liv i övrigt. Mycket intressant.