Börsras

Börsfall på -5,3 procent idag. Igen! Jag vet inte hur stor nedgången varit de senaste veckorna men närmare 20 procent är det väl. Hela årets uppgång är i stort sett borta tror jag. Vad ska en småsparare göra? Sälja av fondandelarna och rädda det som räddas kan? Eller vara kall och hoppas på uppgång snart? Det är frågan, men det verkar inte finnas något vettigt svar. Hur ska det gå med pensionspengarna, de som vi tvingats stoppa in i PPM-fonder? Börsanalytikerna verkar vara lika osäkra som spararna.

Egentligen tror jag att alltihop handlar om psykologi, vilket ju sägs också. Masshysteri. När det kommer förbi en kritisk massa finns det ingen återvändo, då rasar det bara och den nedåtgående spiralen är igång. I vår globala tid är det ju heller inte ett lokalt fenomen utan vi påverkas av andra börser på andra sidan jorden. Det ska bli intressant att se hur läget är om en månad, ett halvår, om ett år…

Och om 15 år, när jag förnodligen ska börja plocka ut min pension. Om det finns några pengar kvar då.

13 129 steg och 5,5 km-slingan på 47 minuter. Helt OK, men det kunde varit bättre. Det var tungt i skogen idag, kvavt och fuktigt. Då blir uppförsbackarna på slingan så sega. Och grävningen i grönsakslandet kändes i baksidan av låren idag.