Rabarberpaj

Nu är det snart rabarbertid, och hos många i södra Sverige går det nog redan att skörda de första späda rabarberstänglarna. Paj är bäst tycker jag, men rabarberpaj blir ofta lite blöt. Det finns två knep för att motverka detta, och eventuellt ett tredje.

Knep nr 1: Lägg smuldeg i botten på pajformen. Förgrädda bottnen cirka 10 minuter i ugnen innan du lägger på rabarberbitarna. Då blir det mer frasig botten.

Knep nr 2: Blanda lite potatismjöl i sockret som du strör ovanpå rabarberna. Potatismjölet suger upp en del fukt och fungerar som redning. Ihop med sockret klumpar det sig inte.

Kanske ett knep nr 3: Jag har läst någonstans att man kan förvälla rabarberbitarna först och sila av dem innan man lägger i pajen, men aldrig provat det själv. Jag föreställer mig att en hel del smak försvinner med vätskan då. Någon som vet?

Ett annat knep: Vill du ha ett knaprigt pajlock ovanpå rabarbern? Riv i lite mandelmassa.

Sedan tycker jag att det ska vara kanel i en rabarberpaj också, men det tycker inte maken. Däremot vill han ha mycket vaniljsås till.

——

Steg idag: Bara 8260. Det kan tyckas som en vilodag men jag tog mig runt 5,5 km-slingan på 44 minuter i eftermiddag. Å andra sidan har jag inte gjort så mycket mer på motionsfronten. Men inte heller ätit paj.