Bloggkartan 3

I blogg-Sverige går det snabbt när saker händer. Redan nu är det massor som har anmält sig till den nya bloggkartan sedan igår. Jag kollar där för jag tycker att det skulle vara intressant att se när det kommer någon mer bloggare från Västervik på kartan. Än så länge är det bara jag. När blir det en till?

Då och då har jag sökt efter bloggare i Västervik men bara hittat en till, plus en som numera har flyttat. Det klart att det finns fler, inte skiljer vi oss från andra, vi västerviksbor. Vi är givetvis som svenskar i allmänhet och då är ju bloggen ett inte ovanligt verktyg för kommunikation, och inte minst reflektion.

Hur många bloggar det finns kan förstås ingen veta, men över 3000 har registrerats. Det finns säkert en hel del till.

Säg att det finns 5000 bloggar i Sverige nu, ska vi översätta det till Västervikssiffror så skulle det betyda 20 bloggar här i kommunen. Eller 15 om vi går efter siffran 3000. Säkert finns det bloggare ute på landsbygden också. De vill jag hitta.

Jag läser med förkärlek bloggar skrivna av landsbygdsbor, eftersom jag själv är en stadsbo i exil, om än frivillig. När jag surfar runt på bloggar ibland så kan jag inte undgå att förundras över alla dessa ord och tankar vi släpper ifrån oss ut någonstans där vi oftast inte vet vem som läser. Kanske både mamma, kompisen och hyresvärden. Och chefen! Är det därför så många bloggar är anonyma?

Att vi har någon slags obändigt berättarbehov men kan inte stå för allt i alla situationer (tänk om chefen visste vem jag verkligen är?). Är vi för öppna och sprider vårt inre för lättvändigt? Snarare är det nog så att de som läser min blogg är till stor del är helt andra än de jag umgås med i vardagslivet.

Detta diskuterade vi (två kurskamrater och jag) här om dagen. De andra två har jobbat ihop sedan tidigare kurser och skrivit uppsats ihop, så de känner varandra ganska väl uppfattar jag. Jag bytte bloggadress med en av de andra (nej, M, jag har inte läst i din blogg) och J sa till M att "jag vet inte om jag ska läsa din blogg för jag tror inte jag vill komma in i din hjärna". Bra fomulerat, för så kan jag känna det också.

Jag vill ha min egen bild av den människan jag umgås med, inte den bild hon eller han visar mig i sin blogg. Vi spelar ju olika roller i olika relationer, efter vissa mönster som vi lärt oss, men i bloggen blir det ofta en kakafoni av alla roller.

Samtidigt finns ju också aspekten att bloggandet ger en större helhetsbild av människan, som kan öka förståelsen. T ex om en arbetskamrat bloggar om sin oro för vissa arbetsuppgifter och den bild hon visar oss på jobbet är en säker och kaxig människa som inte tvekar om något, då förstår man ju bättre den fasaden och varför den visas upp. (Lite vardagsfilosofi kan man väl unna sig så här en vanlig tisdagmorgon…)

Nej, jag tror att jag helst läser bloggar av helt okända, men gärna också i min geografiska närhet. Det ger så många nya intressant tankar, om man bläddrar förbi alla shoppinglistor och barnsnytarinlägg (som har sin poäng för de intresserade).

Och särskilt glad blir jag när jag hittar en blogg av en 50-talist, för vi är givetvis speciella.

8 reaktioner till “Bloggkartan 3”

 1. Eftersom jag gör likadant som du, spanar på bloggkartan då och då för att se när det sk dyka upp någon mer från samma ort, men fortfarande är lika ensam (i mitt fall i Kalmar), så tittade jag på de mindre orterna runtomkring, och hamnade här.

  Nu är klockan alldeles på tok för mycket så jag ska inte ge mig på att ”läsa in mig” på dig nu direkt men jag återkommer, för jag blev lite nyfiken på t ex bloggens namn, och den där märkliga hotellskylten på bilden, vilket i förlängningen betyder att jag är lite nyfiken på dig också. Ja, och så är jag dessutom femtitalist :)

  Återkommer som sagt!

 2. Äsch, jag kunde förstås inte hålla mig, och har snabbkollat lite här och där. Hittade din Kalmar-sida, det finns en del gemensamma beröringspunkter! T ex så skrev jag en tenta i lördags på det som numera heter ”Gamla Sjöbefäl”, och handlar på Berga Centrum gör jag alltid. Nej, det var ljug, jag handlar mest på Maxi men annars så… Berga Centrum är närmast.

  Och pizzerian på Larmgatan var jag också på på den tiden det begav sig, och nu kommer jag att ligga sömnlös och grubbla på vad det var den hette. (Det fanns en till, som låg liksom en trappa upp, man gick upp inifrån portgången. Också på Larmgatan tror jag. Och Pub Barfé! Kommer du ihåg den?)

  March mot sängen nu!

 3. Vad roligt att du hittade mig! :-) Vilken tur att Bloggkartan kom till!
  Jag blir väldigt nyfiken på din tenta om Sjöbefälsskolan. Är det något som jag får läsa? I så fall får du gärna skicka den på: eva snabel-a evagun.se
  Jag undrar förstås också vad du läser? Om du snurrat runt på min hemsida så har det nog inte undgått dig att jag läser sociologi. Ska börja på min D-uppsats i nästa vecka.
  Visst minns jag Barfé. Det var väl den som låg längre ner på Larmgatan? Och som har blivit en irländsk pub (åtminstone 1998 när jag var på kurs i Kalmar). Vad pizzerian en trappa upp hette minns jag inte heller, men det är där jag enda gången i mitt liv ätit sniglar. :-)
  Berga Centrum såg lite slitet ut när vi var där senast, när jag tog bilderna, men när jag bodde i Tallhagen på 70-talet var det ju alldeles nytt. Tiden går…

 4. Nja, alltså tentan var int _om_ Sjöbefäl. På. I själva lokalen, HIK använder den som tentalokal numera. Tenta var i objektbaserad programmering i C++, så det hade inte alls med varken sjön eller den fd skolan att göra. Jag läser systemvetenskap, och ska väl snart vara klar… tror jag.

  Äh, jag får återkomma, jag har ju en very busy day, vi ska ha lägenhetsvisning imorgon! Nervöst som tusan är det.

  hej så länge!

 5. Ja visst är vi 50-talister bäst, inte bara på att skriva! :-)
  Visserligen i kläm mellan 40-talistproppen och 60-talisterna, men vi står oss bra, tycker jag.

Kommentarer inaktiverade.