En dag med professorn

Precis hela dagen, från morgon till sena kvällen, har jag haft sällskap av Charles Tilly, amerikansk professor i sociologi. Anledningen är att hans bok om beständig ojämlikhet ingår i vår kurslitteratur och jag ska skriva en uppgift om den. Han skriver om varför ojämlikheter i samhället består. Det är intressant men lite snårigt att komma åt hans förklaringar, han är ganska vidlyftig i sitt skrivande. Teorin är väldigt väl underbyggd med empiri och jag har svårt att tro att någon beslår honom på hans teori. Med hjälp av sin teori förklarar han hur apartheidsystemet utvecklades och upplöstes i Sydafrika, hur sjukvårdshierarkier upprätthålls liksom ojämlikheten mellan män och kvinnor.

Det är teoribygget jag ska skriva om, hur han gör det. Jag sliter mitt hår, för det är inte så lätt, tycker jag. Och hungrig är jag också, jag har inte gett mig tid till någon riktig middag, bara mackor och kaffe idag. Det har varit en solig och fin dag så jag har delat balkongen med tvätten som hängt på tork, och professor Tilly.

2 reaktioner till “En dag med professorn”

  1. Finns den här boken på svenska? Jag tycker den låter mycket intressant och skulle gärna läsa den. Men om det innebär att jag måste traggla mig igenom den på engelska, ja, då avstår jag… :-)
    /Mia

  2. Den finns på svenska:
    Tilly, Charles: Beständig ojämlikhet. Arkiv förlag, Lund 2004
    Inte så dyr heller tror jag. Den finns säkert också på biblioteket.

Kommentarer inaktiverade.