Pantertanter

Igår var jag hos en arbetskamrat för att hjälpa henne med datorn. Hon sitter inte inne på redaktionen utan ute på landsbygden och har fått pc för bara några veckor sedan, efter många år med mac. Hon är 60-plussare och inte road av datorer men har bestämt sig för att lära sig det hon behöver ändå. Vi gick igenom en massa saker, sånt där som är självklart för de flesta av oss andra eftersom vi gör det dagligdags. Jag tycker att hon är beundransvärd som inte ger sig. Hon har många gånger sagt att hade hon inte varit tvungen för jobbet så skulle hon inte använt datorer alls. Ändå gör hon det bra, när andra kanske skulle gett upp.

Vi tycker ju att det är så självklart idag att alla ska kunna använda en dator, både på nätet, för att kommunicera och för en massa annat. Men det är ju faktiskt inte så okomplicerat att förstå hur datorer fungerar, och inte så självklart att alla ska kunna och förstå allt. Det är bra gjort att så många ändå har lärt sig så mycket.

Visst är det ett självklart kommunikationsmedel idag men det är ju betydligt mer komplicerat att hantera en dator än telefonen när den kom, eller mobiltelefonen. Det är lätt att glömma bort det.