Äldres livsstilar

Fredag och arbetsfri dag i morgon. På förmiddagen idag var jag i Gamleby och lyssnade jag på Peter Öberg, docent och äldreforskare på Uppsala universitet. Det var en mycket intressant föreläsning, som avslutades med en musikstund. Han är en multiestradör. Alla som inte var där missade något bra. Han talade om sitt forskningsarbete om attityder till och hos äldre, t ex att nästan alla människor upplever sig själva som ungdomligare än sin egen ålder. Det handlade om äldres nya livsstilar, om förändringar som skett på bara någon generation, t ex när det gäller synen på 6 (jag skriver med siffra för att slippa sökträffar jag inte vill ha) och att det visst är viktigt även när man blir äldre. Hans nästa forskningsprojekt är 60plussares partnerbyten, vilket verkar mycket intressant. Han sa också att området äldre utanför äldreomsorgen inte är särskilt utforskat. Kanske är det framtidens nya heta forskningsområde?
Idag lever vi en tredjedel av vuxenlivet som pensionärer. Vad gör vi (de) med den tiden? Vad ska du göra som pensionär? Som pensionär kommer jag säkert att fortsätta jobba en del, fortsätta skriva, och fortsätta studera. Man blir ju aldrig fullärd. Och fortsätta hugga ved och ibland ligga på soffan med en god bok oavsett tid på dygnet. Jag kommer aldrig att gå på dragspelsstunder eller syföreningsmöten utan möjligen på IRL-träffar med nätvännerna eller på konsert om Bruce Springsteen kommer till stan. Bullar har jag slutat baka men vem vet när barnbarnen kommer?

En kommentar till “Äldres livsstilar”

 1. Du har så rätt om ålderdommen. Skall försöka göra det jag drömt om under min långa arbetstid som fick ett så snöpligt slut. Sparken ett åre före ordinarie pension.
  Nu i år kör jag Vätternrundan. Nästa sommar hoppas jag att få vara frisk och vid den här tiden försöka vara någonstans i Skåne. Äntligen ser jag möjligheten att få köra ”min drömrunda” med cykel, det vill säga södra sverige.
  Vidare som Du kunna ta det lungt och läsa en bok eller plocka svamp mitt på dagen. Förut under min yrkesverksamma tid så fick det bli kvällar och helger.
  Även andra intressen skall odlas, samt det viktigaste har jag ju glömt.
  Victor, Wilma, Gottfrid och den han/hon som kommer i höst. Det vill säga barnbarnen. Att få tid att umgås med dem ser jag fram imot.
  Hasse W

Kommentarer inaktiverade.