En underbar dag

Vi har haft en underbar dag idag. Bortsett från två saker.

Det mest underbara är att jag sprang på en blomkålssvamp i skogen. Det är minst 15 år sedan sist jag såg, och åt, en sådan. Blomkålssvamp är en riktig läckerbit, med fyllig och fin smak och lite seg konsistens. Och så hittade vi massor av kantareller, mer än jag någonsin hittat vid ett och samma tillfälle. Plus smörsopp, aspsopp och björksopp. Så nu ligger det förvälld svamp i frysen till några middagar framöver.

blomkålssvamp

Blomkålssvampen.

kantarell

Kantarellerna är fina och många nu.

Idag åt vi gräddstuvad svamp till stekt färsk lax och dillkokt potatis. En av de bästa måltider jag ätit.

Dagen har haft perfekt väder också. Klar och fin luft på förmiddagen när vi åkte ut till stugan. Alldeles lagom varmt för gräsklippning, dvs 15-18 grader. I början var gräset inte riktigt torrt efter gårdagens regn och då gick det lite trögt med klippningen. I morse bakade jag kanelbullar så stugkaffe med hembakta kanelbullar i pausen gjorde att klippningen gick galant ändå.

Kan man ha det bättre? Nej, jag tror inte det. Utomhus hela dagen en sådan här fin sensommardag. Ja, det är fint, verkligen fint.

Det ena smolket i bägaren är att jag inte kan släppa tankarna på jobbet när jag är ledig. Bara två dagar har jag jobbat efter semestern och jag är inne i trallen igen. Det är svårt att stänga av jobbet när jag går hem.
Det andra är att maken håller på att byta modem och det krånglar så vi har varit utan nätuppkoppling en bra stund ikväll. Alldeles för länge i mitt tycke. Men nu är vi ute i cajberspejs igen.

Fler svampbilder:

kantarell

På ett ställe, vid sidan om en skogsväg, fanns det massor av små kantareller på tillväxt. Jag plockade några av de största. Förmodligen har någon varit där för några dagar sedan och plockat för här brukar det finnas kantareller hela säsongen.

svamp

Hela dagens skörd. Här finns blomkålssvamp, kantareller, smörsopp, björksopp och aspsopp.

svamprensning

Det tog sin tid att rensa för de var lite blöta, men nu ligger de i frysen.