Vinterved

-20 i morse när jag gick upp och +17 inne. Nu går det åt mycket ved för att hålla kylan ute. När vi väl eldat får vi snart upp värmen, och solen hjälper till också. Men vi måste underhålla värmen och elda flera gånger om dagen i pannan. Annars eldar vi normalt morgon och kväll under vintern. Fast vi har ju inte haft några normala vintrar sedan vi flyttade hit för tre år sedan. Men ligger temperaturen runt nollan eller strax under räcker det med morgon- och kvällseldning.

Det gäller att ha flyt i vedhanteringen när det går åt så mycket.

Två gånger om året köper vi ett lass på 15 kubikmeter ved. Det lämpas ut på gården och sedan staplar vi det i våra vedskjul. Där ligger det och torkar tills det ska användas.

Näste steg i processen är att köra in veden i pannrummet. Det är särskilt viktigt på vintern, för att man helst inte ska elda med kall och fuktig ved. Dessutom är det ju bekvämare att ha veden till hands i pannrummet tidiga morgnar och sena kvällar.

Lastpallen är min bästa vän. När vi flyttat hit byggde vi två vedbås av lastpallar vid ena väggen i pannrummet. Där staplar vi  veden:

ved

Bilden är tagen i befintligt ljus med mobilen så den är ganska kornig. Bredvid vedbåsen står kartonger med björkved och stickor. Stickor har vi för att tända med. Björkveden tar vi in här för att ha torr ved till kakelugnarna. Båsen är nog rakare än de ser ut på bilden, på grund av perspektivet. Men lite bågnar de.

Jag vet inte hur mycket ved som går in i båsen, men kanske är det en kubikmeter tillsammans.

ved

För att fylla ett bås går det åt fem sådana här lass ved på pulkan, eller fyra lass med skottkärra. När det är så här kallt går det inte att köra med skottkärran för gummit i däcket fryser och blir stelt. Så det är jättebra med pulkan, som jag fått av en arbetskamrat. Med pulkan är det också lättare att komma intill källartrappan. Det tar ungefär en halvtimme att fylla ett bås med ved.

Två fulla bås med ved räcker 8-10 dagar när det är så här kallt.