Årets första lästa böcker

Redan första veckan i januari läste jag årets bästa bok: ”Vi, de drunknade” av danske Carsten Jensen. Hur någon ska kunna överträffa den förstår jag inte. Den handlar om staden Marstal på den danska ön Ærö och dess sjöfartshistoria. Genom de enskilda människorna lär vi känna staden. Superbt gjort! Carsten Jensen är en fantastisk berättare, och jag önskar att jag hade boken oläst kvar. Läs mer om vad jag tycker om boken på min bokblogg Bokhyllan.

Carsten Jensens bok är nyutkommen, den gavs ut den 8 januari. Han har en egen sajt om boken, som är väl värd ett besök. Ett exempel på hur man på ett intressant och bra sätt kan integrera webben och litteraturen. Sydsvenskan har gjort en intervju med honom.

Idag har jag precis avslutat en deckare, ”The unbidden truth” av Kate Wilhelm. Jag gillar den, men inte odelat. Intrigen är intressant och författaren är en skicklig berättare, hon kan hålla spänningen på topp och är systematisk så att jag hela tiden känner att berättelsen bär framåt mot upplösningen. Min invändning är att karaktärerna är lite för ensidigt goda och onda för min smak. Men sammantaget överväger det positiva tycker jag. Den handlar om en ung kvinna som anklagas för ett mord. Hennes försvarsadvokat (bokens hjälte) förstår alltmer att klienten både är oskyldig, och utsatt för en komplott. Läs mer om vad jag tycker om den här boken på min bokblogg Bokhyllan.

Kate Wilhelms deckare läste jag efter att ha läst om författaren på Eugenes lokaltidning The Register-Guard. Den har jag analyserat i en uppgift på en kurs i webbdesign, som ett exempel på en tilltalande och funktionell nättidningsdesign, och som jag tycker är jättesnygg. Kursuppgiften skriver jag mer om min kursblogg.

Andra bloggar om: , , , ,