Storm för 30 år sedan

För 30 år sedan drog en orkan fram över brittiska öarna hör jag på BBC:s poddradiosändning. Den 14.e oktober 1977 ska det ha varit och jag tror säkert att det är rätt datum. För mig var den stormen en avgörande vändpunkt i livet. Jag befann mig ute till havs, mellan Rotterdam och Immingham. För att kunna sitta och jobba i radiohytten på M/S Kratos var jag tvungen att haka fast stolen i bordet.

Ute på havet, någonstans utanför Skottland, höll en båt på att sjunka, och vi var för långt bort för att kunna assistera.  Men jag trodde den var mycket längre bort. När jag tog emot nödtelegrammet hörde jag fel på en siffra (en kort signal för mycket eller för lite, vilket minns jag inte nu).  När jag sedan lyssnade vidare på radiotrafiken under räddningsarbetet insåg jag att jag tagit fel på positionen, och det var en väldigt skrämmande upptäckt. Tänk om de varit så när oss att vi kunde hjälpt till, och jag missat det! Det känns fortfarande mycket obehagligt att tänka på.

Jag bestämde mig då för att gå i land, lämna jobbet till sjöss. Stormen och det stora ansvaret blev för mycket. Jag var bara 23 år då. En kortare resa till blev det, och även under den resan, i november samma år, hade vi dåligt väder och kuling på väg till England.

storm

Storm på Nordatlanten vintern innan, i januari 1977. Då var jag ombord på M/S Arizona.