Amerikanska fenomen

Det måste ha varit sommaren 1967 som tv-serien med Monkees visades på svensk tv, kanske gick den året efter också. Jag såg den hemma hos min kompis Ann-Charlotte för hennes familj hade tv då. Det hade inte vi. På den tiden var det svartvitt i rutan. De var ju så söta, killarna, och allra mest Davy Jones. Vi förde bok över vad varje avsnitt handlade om och vad vi tyckte om det, i ett sådan där skrivhäfte man hade i skolan då. Nu är de äldre gubbar allihop, 40-talister som de är. Ikväll såg jag dem på tv igen och det är alltså 40 år sedan senast ungefär. Ja, det är bara att konstatera att tiden går. men jag kan fortfarande tralla med i ”Last train to Clarksville” och ”I’m a beliver”.

Monkees var ju ett band som konstruerades för tv-serien, inte tvärtom. Något som skapades för media. Ett typiskt amerikanskt fenomen, åtminstone på den tiden.

I morse läste jag ut Erik Åsards nya biografi om Hillary Rodham Clinton. Hon och jag har minst en sak gemensam, men det är inte därför jag läst boken. Det vi har gemensamt är att vi inte byter efternamn vid giftermål. Hon behöll sitt flicknamn (flicknamn förresten, visst låter det fånigt… man säger ju inte pojknamn) Rodham och det var först när det gick upp för henne att det kunde vara avgörande för om maken skulle kunna bli vald till guvernör som hon la till hans efternamn. Men hon behöll sitt eget. Hennes inställning är, liksom min, att jag har min identitet i mitt eget namn, inte i en mans namn.

Hur som helst är det en mycket intrssant biografi, dels för att den berättar en hel del om henne som jag inte visste, dels för att den ger en förklarande bakgrund till det amerikanska presidentvalet i år. Erik Åsard skriver om hennes politiska historia, inte den privata, och det gör det lättare att förstå läget idag. Jag har tidigare inte följt hennes karriär, inte mer än vad de flesta väl gjort via media sedan presidenttiden på 90-talet. Men hon är förstås en mycket intressant person eftersom hon är den första kvinna som faktiskt har en reell chans att bli USA:s president. Och idag vann hon i Nevada, läser jag i DN ikväll.

Andra bloggar om: , , ,