Bokkonsumtion

Kulturkonsumtionen verkar inte minska och bokläsningen ökar tror jag mig ha läst ganska nyligen. Idag läste jag Tomas Polvalls essä i NT om hur bokköpen flyttat från boklådorna till nätet. Synd om bokhandlarna förstås, men kulturen når ut lättare. Här ser vi verkligen nätets stora fördel, att så lätt kunna söka sig fram till det man vill ha, i stället för att kolla runt bland de böcker som bokhandlarn har hemma.

Nej, jag är inte någon vän av att lägga ner de lokala boklådorna, långt ifrån, för det vore verkligen synd. Så därför handlar jag där när tillfälle ges. men böcker köper jag nästan bara på nätet numera. Tomas Polvall skriver att han ser på sitt Amazon-konto att första köpet där skedde i juni 1998. Amazon har jag bara handlat hos någon enstaka gång, däremot ofta på svenska Adlibris. Där visar min kontoinformation att mitt första köp skedde den 9 juli 1999 och då köpte jag ”Charlotte Gray” av Sebastian Faulks och ”Nattrond” av Helene Tursten. Men jag undrar om det verkligen var det första köpet. Jag tror att jag var ganska snabb med att handla när Adlibris hade startat, redan 1997. En av grundarna var Pär Svärdson från Västervik, vilket man kan läsa om på företagsinformationen på sajten. Och jag visste om att den var på gång när han jobbade med den.
Idag fick jag mitt senaste bokpaket därifrån (fick och fick… det kostar förstås) och det innehöll boken ”Beginning CSS – Cascading Style Sheets for Web Design” av Richard York. Jag har bläddrat lite i den och den verkar bra, dvs innehållsrik och lätt att hitta i. Jag ser att det är många exempel, och det är bra.

Den här tillgängligheten på böcker via nätet främjar ju läsningen, det är jag alldeles övertygad om. Det är så lätt att handla en ny bok, bara ett klick bort. Och jag tror också, precis som Tomas Polvall, att det även främjar bredden, att vi inte bara läser samma böcker allihop utan allt möjligt. Säkert har nätet betytt mycket för den smala litteraturen, för att hitta sina läsare.

Ikväll ska jag inte läsa CSS-boken utan fortsätta med ”De ovanliga” – del 2, av Åke Moqvist. Läs den! Det är en fanstastisk bok om ovanliga människor (precis som del 1) som jag nog inte hade hittat utan nätet.

Idag blev det 11 053 steg under en förfärligt stressig dag. Och jag blir trött bara jag tänker på allt jag ska hinna med i morgon.

Andra bloggar om: , ,