Vad är värst?

Morden på prostituerade i Ipswich är det stora nyhetsämnet för dagen. i BBC:s nyhetssummering i morse sa någon på hög nivå, kanske inrikesministern eller kanske Scotland Yards chef (jag minns inte) att de fem morden är en nationell tragedi och det värsta man varit med om någonsin. Ja, det är förståeligt och vi vet ju att seriemördare är betydligt mindre förekommande i verkliga livet än i alla dessa deckare.

Men det fick mig att fundera på varför morden på fem personer graderas som värre än när människor dör i massor i krig, så som till exempel sker i Irak idag. För de drabbade anhöriga måste det ju vara en lika stor tragedi oavsett om det är en enskild eller krigsmakten eller gerillan som dödar. Kan man tillmäta människoliv olika värde? 

Ja, det gör vi förstås, eftersom vi inte berörs lika illa av krigsdåd långt borta som i närheten. Och Ipswich i England känns nog ganska nära för oss svenskar, inte bara för mig som varit där. Det mänskliga psyket klarar förstås inte av att engagera sig lika mycket i allt, men ändå känns det som lite fel proportioner att mäta människoliv på så olika sätt.

10 195 steg hittills.