Hemma igen

Nyss hemkommen från två dagar i Stockholm och fullproppad med nya tankar ska jag bara kort berätta om tågresan. Jag åkte tåg för att slippa åka buss och bli åksjuk, men givetvis blev det buss som ersättning från Västervik till Linköping. Som tur var kunde jag slumra till lite.

Hem ikväll fick jag åka första klass, för det fanns ingen andraklassbiljett kvar när jag bokade i söndags. Och tyvärr blev det X2000, vilket också framkallar åksjuka. Men det blev ändå en intressant upplevelse eftersom det nog är 30 år sedan ungefär som jag åkte första klass förra gången, då för att åka och mönstra på en båt i Göteborg.

Alla förutfattade meningar om förstaklassapassagerare besannades: slipsklädda herrar i kavaj och med laptop och damer med klass, det vill säga inte jeans men blankputsade skor med hög klack och diskret parfym (alltså inte som jag i blåjeans och gympaskor, visserligen dyra i mocka, men ändå…). 

I förstklassbiljetten, som kostade cirka 400 kronor mer än en andraklassbiljett, ingår en måltid. Visst är det så, en högst frugal förrätt kanske man kan kalla det. Gott, men minimalistiskt. Vi serverades två tunna skivor rökt renstek, cirka fem bitar syltad svamp och en matsked äggcreme. Till detta en hel burk mineralvatten och en kopp kaffe. På det medföljande menykortet kan jag läsa vilket rött vin man rekommenderar till rensteken.

Tja, intressant som sagt. Men halva resan var jag alltför illamående med huvudvärk för att kunna uppskatta den förfinade atmosfären som självklart följer med en vistelse i förstaklassvagnen. Till råga på allt kunde jag inte avstå från att besöka tågvagnens toalett efter mineralvattendrickandet. Så mycket urinstank har jag aldrig varit med om i en andraklssvagn….

Det bästa med resan i sin helhet var förstås kvällen och morgonen med barna. 

2 reaktioner till “Hemma igen”

  1. Visst är väl första klass överreklamerat! Vi åkte första klass från Malmö till Katrineholm förra månaden och det var som andra. Lite mer utrymme för benen kanske om jag ska säga något positivt. Som tur är blir jag inte åksjuk av X2000 och laptop hade jag också, men SJ-s internet är slöare än slött.

  2. Egentligen var det ganska obekvämt med förstaklass, bortsett från att det var lite bredare säten.
    Jag var ju ute sent med min bokning och fick en plats i en slags kupé med ett bord mellan fyra stolar (två och två) mitt emot varandra. Det var svårt att komma in förbi bordet för den som hade fönsterplatsen, bordet gick ända ut till gången. Helknepigt tycker jag.
    Nej då skulle jag hellre åka med ett äldre tåg, med kupé där det är ett litet bord vid fönstret bara.

Kommentarer inaktiverade.