Sjöräddning

Nej, den siste av besättningsmännen på Finnbirch räddades inte enligt Smålandsnytt, bara tolv av de 14 överlevde.

Det jag verkligen undrar nu är varför det tog sådan tid att rädda de nödställa mellan Gotland och Öland. Sjöräddningens nya organisation kritiseras i ett inslag i Ekot för att den blivit dyrare och även mindre effektiv, verkar det som. Vad hade hänt om det varit Gotlandsfärjan som kapsejsat? Hur många hade då räddats?

Vi talade om förlisningen igår på föreningsmötet och en visste att man i princip kan överleva lika många minuter i vattnet som det är antal plusgrader när det är så här kallt, dvs +2 grader ger dig två minuter att leva. Om du inte har överlevnadsdräkt.

Fast jag vet att detta inte stämmer helt. I januari 1977 låg vi till ankars utanför en liten hamn i norra Maine i USA, på gränsen till Kanada. Det var liknande temperaturer som här och nu. Ett annat fartyg låg en bit bort, och därifrån var det en av besättningsmännen som ramlade i sjön och det tog ne bra stund, minst en halvtimme, innan han var ombord igen. Vi fick veta att han hade klarat sig bra, utan att ens bli förkyld. Mannen var från Nuku’alofa (med reservation för stavning) i Stilla havet.

2 reaktioner till “Sjöräddning”

 1. Nyss hemkommen efter ännu en mindre behaglig resa över Nordatlanten ”googlade” jag på Finnbirch och Sjöförklaring för att se ifall det kommit några nya rön om vad som hänt.
  Hamnade då på Din sida.
  Din sida verkar spännande, men jag skall kika lite mer när det lugnar ner sig.
  Jag tillhör de som seglat med gnistar under min tid till sjöss, till och med i Vikingland, men det var den sista gnisten där och det var ”nya” Vikingland (-79) – en av ”russin-droskorna”.
  Ifall Du springer på min gamle stuert Birger, så hälsa så gott.
  MHm

 2. Tack för din kommentar. Och välkommen tillbaka!
  Jag har inte följt vad som hänt, varken med Finnbirch i vinter, eller med Vikingland på 70-talet. Gamla Vikingland, som jag var på, såldes till Panama och höggs upp 1980. På http://www.faktaomfartyg.se kan man läsa om det, och om nya Vikingland också, som verkar vara igång fortfarande.
  /Eva

Kommentarer inaktiverade.