Ökade samhällsklyftor

Klyftorna ökar i samhället. De rika blir rikare och de fattiga fattigare. Ett av många tecken på det idag är den senaste lönestatistiken. Enligt ett TT-telegram (som jag läser inom kundstrukturen hos TT) har LO undersökt de ökade löneklyftorna och visar följande: "2005 tjänade en tjänsteman drygt 27 000 kronor i månaden. En arbetare tjänade cirka 19 000 kronor, alltså en skillnad på drygt 8 000 kronor. Det är en skillnad som ökat med 3 500 kronor jämfört med 1995."

Är det så vi vill ha det? Det 20/80-samhälle man på 90-talet varnade för verkar redan vara här, och det finns det nog många andra tecken på också. Jag har inte fördjupat mig i detta, men varje gång jag läser om det här blir jag lika upprörd och besviken.

Enligt TT-telegrammet säger Erland Olausson, LO:s avtalssekreterare, till Sveriges Radios Ekoredaktion: "Det beror på att när direktörerna har fått väldiga lönelyft så har de i sin tur avlönat sina närmaste betydligt mer än vad löntagare i allmänhet har fått. Det är en situation som är helt oacceptabel."

11 158 steg har jag gått idag. Bl a under en riktigt skön promenad på lunchen, i solen utmed Gamlebyviken. Det är vederkvickelse.