Fattigdom och sjukdom

I Motvallsbloggen såg jag idag en länk vidare till en artikel i Läkartidningen där professor Lars Werkö skriver om att socioekonomiska faktorer betyder mer för hälsan än vad de flesta inser. Du är troligen friskare om du är rik än fattig. Läs den!

Han relaterar delvis till Janne Josefssons program om ungdomarna i Göteborg som jag skrev om här för ett tag sedan. Jag funderade då inte så mycket på hälsan som på andra faktorer. Men hälsan är en så viktig faktor för livet och speglar samhället och de ökande klyftorna.

Vi tror att vi lever i ett gott och välmående samhälle där, teoretiskt sett, alla har en chans till ett bra liv. Men i praktiken är det ju inte alls så. Visst finns det många exempel på klassresor, men de är snarare undantagen som bekräftar regeln, än tvärtom. Klassklyftorna består, inte minst på hälsans område. Rik och frisk. Fattig och sjuk.

2 reaktioner till “Fattigdom och sjukdom”

  1. Intressant att du hade hittat till Motvallsbloggen, som jag själv besöker flera gånger per dygn. Intressant också att du tyckte om Lars Werkös artikel om rik fattig frisk sjuk. Nu gör jag en rundvandring på din hemsida och på din blogg. Återbesök blir det.

  2. Tack för din kommentar och ditt intresse.
    Motvallsbloggen läser jag då och då, den är alltid intressant tycker jag.

Kommentarer inaktiverade.