2015

Utflykt till Eknö den 22 juli

Onsdagen den 22/7 hade Klubb Maritim i Westervik en guidad rundtur med fyra fyrhjulingar och Nils-Erik Johansson född på grannön Järsö som guide.


Resesällskapet rastar vid Brännviken, Eknö.

Vi samlades vid Östra Skälö för vidare transport med båtar till Lövvik på Västerbo, en gammal mötesplats för ungdomen på ön, sedan gick färden vidare till kapellet i Västerbo där sällskapet intog medhavt kaffe och tilltugg. Nils-Erik berättade lite om gamla skolan bredvid som var i bruk till 1948, och där Nils-Erik gick sin första klass.

Vidare mot Österbo med stopp vid en senare skola där det undervisades mellan 1948 och 1968. Nybyggd kostade den 48 000 kr. Olle Berg var sista läraren som verkade där, det är nu sommarbostad men vi fick se var lektionssalen och slöjdsalen var belägen likaså vilken del skolläraren bodde i.

Nästa anhalt var Pepperviksberget där dans m.m. ägde rum, en fin mötesplats för öbor och boende på grannöar. Vi stoppade nästa gång vid Sinnanderstugan, öns äldsta bevarade bostad med jordgolv i köket, numera restaureras den. Efter en lite äventyrlig och skumpig åktur där våra chaufförer fick bevisa sin kunskap kom vi fram via Österbo Glo till Brännviken och sedan vidare mot Västerbo by och stannade hos Lars-Gunnar, en av de få kvarvarande fiskarna på ön. Sedan började återresan mot Lövvik för återfärd till Östra Skälö med ett glatt och nöjt sällskap som tackade för en fin dag innan vi fortsatte mot hemmet.

Det är en ö klart värd att se då det finns mycket mer av den som vi tyvärr inte hade tid till, ett klart semestermål med mer historia att hitta.

/Håkan Karlsson


Kurt Werdin med fru, Åke Pettersson och Barbro Graunert efter en kaffepaus i Brännviken.