Minnesord

Nils-Erik har lämnat oss


Nils-Erik Johansson i föreningssammanhang. Till höger i en bild på Klubb Maritim Westerviks styrelse 2017.

Vår medlem nr 8236 Nils-Erik Johansson är död. Han avled den  20 september 2020.
Nils-Erik arbetade under sitt yrkesliv som båtman i Lotsverket och hade ett enastående minne. Vid utprickning om vårarna hade han alla enslinjer, där prickarna skulle stå, i huvudet och när GPS:en kom fick han korrigera annars hamnade de fel på några meter. Han gjorde själv en pärm med foto och handtextade noter om prickarnas enslinjer. En gång när jag skulle följa upp förlisningen av fartyget Union som strandat på Örö Sankor 1959 frågade jag om han visste vart den blev bärgad? Han svarade då ”den kom de och släpade förbi Idö på midsommardagen och där hittade jag igen den”.
Som pensionär ägnade han sig åt husbehovsfiske på Järsö och sågs mycket vid byggtjugan om vintrarna.
Han var med i styrelsen sedan många år och var vår sekreterare fram till sin död.
Tack för ditt stora engagemang och din långa tid i vår förening, Nils-Erik!
Håkan Karlsson och
övriga kamrater i Klubb Maritim Westervik

Birgitta har lämnat oss

Birgitta Andersson har avlidit den 14 april 2014, efter en tids sjukdom. Hon blev 66 år gammal.
Begravningen sker den 8 maj kl 14.Birgitta2

Medlemmarnas minnesord:
Klubb Maritim har förlorat en starkt engagerad och hängiven medlem och vi medlemmar har förlorat en nära vän.
Föreningen Klubb Maritim Westervik startade sin verksamhet 2005 och Birgitta var med från alla första början, då som Västerviks museums representant. Men genom det egna sjöfartsintresset och erfarenheten från arbete till sjöss växte hennes personliga engagemang och hon tog över som ordförande 2007. 2009 lämnade hon över ordförandeklubban till Bosse Nord.
Birgitta tog över i en hektisk och utvecklande fas i föreningen och ledde arbetet vidare mot nya aktiviteter, som till exempel riksårsmötet, deltagande i Boat Meet i Västervik och utflykter för medlemmarna. Efter ordförandetiden fortsatte hon sitt aktiva engagemang inom föreningens program- och festkommitté och har starkt bidragit till klubbens både inre och yttre verksamhet.
Birgitta lämnar ett stort tomrum efter sig. Hon var initiativrik och såg till att saker hände och var aldrig rädd för att rycka in där det behövdes.
Tack för ditt engagemang och för att vi fick lära känna dig, Birgitta!
Vännerna i Klubb Maritim Westervik
genom Eva Johansson och Bosse Nord

Gunnar har lämnat oss

2005 tog Gunnar Lundgren initiativ till att Klubb Maritim Westervik bildades. Gunnar gick bort den 24 augusti 2012. På Gunnars begäran har ingen dödsannons publicerats. Begravningen sker i Loftahammar den 21 september kl 11.Gunnar Lundgren 2006

Medlemmarnas minnesord:

Gunnar Lundgren, Västervik, har avlidit 68 år gammal.
Klubb Maritim har förlorat en mycket engagerad föreningsmedlem och vi medlemmar har förlorat en kär vän.
Gunnar växte upp på ön Väderskär i Västerviks skärgård men flyttade som fjortonåring med sin familj till Åtvidaberg. Ett år senare mönstrade han på sin första båt M/S Froste. En period till sjöss följde innan han återvände till landbacken för att utbilda sig till elektriker på verkstadsskola i Mjölby. Efter fullgjord värnplikt gick Gunnar till sjöss igen, först som jungman och sedan som elektriker på M/S Golden Gate och M/S Valencia, för att så småningom bli maskinist på M/S Harry Trapp. Därefter följde flera år som maskinist på M/S Tumlaren, M/S Jarl R Trapp, M/S Albany och M/S Tasmanic, som blev hans sista fartyg 1971. Gunnar valde då att omskola sig till lärare, ett yrke han höll fast vid fram till sin pension 2008.
Hemma i Sverige träffade han Barbro, gifte sig 1983 och sonen Johan föddes. Lärarjobbet i Ulricehamn och Västervik varvades med utlandstjänstgöring i Angola och Mocambique. 1988 fick Gunnar diagnosen MS, en sjukdom som förvärrats under årens lopp.
Gunnar tog initiativ till och var med och startade föreningen Klubb Maritim i Västervik 2005. Innan dess var vi ett mindre gäng sjöfolk i stan som lärt känna varandra och umgicks sedan 1999, också på initiativ av Gunnar.
Under dessa år var livet för Gunnar en kamp mot sjukdomen. Nu har han fått vila.
Gunnar har trots sin MS deltagit fullt ut i föreningens aktiviteter, de första åren som styrelsemedlem. Han var viktig för klubben, och klubben för honom. Nu lämnar han ett stort tomrum efter sig i vänkretsen.
Tack för att vi fick ha dig hos oss så länge, Gunnar!
Vännerna i Klubb Maritim Westervik
genom Eva Johansson, Bo Nord och Göran Östervall

Minnesordet införs i Båtologen nr 5 2012 och i Västerviks-Tidningen.

K-G har lämnat oss

En av våra mest trogna och engagerade medlemmar har lämnat oss. K-G Svensson i Loftahammar gick hastigt bort tisdagen den 21 februari 2012.

Medlemmarnas minnesord:

Karl-Gustaf (K-G) Svensson, Loftahammar, har avlidit 75 år gammal. Klubb Maritim har förlorat en djupt engagerad föreningsmedlem och vi medlemmar har förlorat en kär vän.
K-G var aldrig till sjöss utan arbetade på land men hade ett djupt intresse för allt som gäller sjöfart och fartyg. Han var också engagerad i Sjöräddningssällskapet i Loftahammar och i många år samlade han in burkar och tomflaskor som han pantade för att ge pengarna till Sjöräddningen, vilket blev tusentals kronor under årens lopp. Sina diplom för detta lämnade han till vår klubblokal Kajutan där de pryder sin plats.
K-G var en av de verkliga stöttepelarna i Klubb Maritim. Han deltog i alla möten sedan föreningen bildades 2005 och ställde alltid upp med ett stort och generöst hjärta, alltid med ett skratt och glimten i ögat. Han var den hjälpsammaste man kan tänka sig och ömmade för alla. Nu lämnar han ett stort tomrum efter sig i kamratkretsen.
Tack för att vi fick lära känna dig, K-G!
Vännerna i Klubb Maritim Westervik

Minnesordet införs i Båtologen nr 2 och i Västerviks-Tidningen.