Detta gör jag

Böcker

Fotograf Tor Wiklund

Boken Tor Wiklund - 49 år som pressfotograf 1954-2003 kom ut i september 2013. Det är en bok med fotografen Tor Wiklunds bilder och mina texter. Bilderna är lokala, från Västervik, Tjust och uppåt Valdemarsvik. Det är både tidningsbilder och privata bilder, men också andra dokumentationsbilder. Boken finns bland annat på Adlibris.

I mars 2013 blev jag klar med en skrivhandbok för släktforskare som e-bok. Med den vill jag inspirera och få igång släktforskare att skriva sin släkthistoria.

Smultronboda

Boken Smultronboda kom ut i september 2012. Det är en fackbok om en fårgård och fårskötsel, med fårhistoria, gårdshistoria, matrecept med mera. Den finns till exempel på Adlibris. Vill du se vad jag skrivit i boken så skickar jag dig gärna en pdf-fil. En bok till är på gång för samma förlag, med planerad utgivning hösten 2014.

Boken Våra kyrkor 1990, en uppslagsbok om Sveriges alla kyrkor, med korta beskrivningar och bilder.

Ett otryckt bokmanus Nätvänner, om betydelsen av sociala kontakter på nätet. Det bygger på mina kandidat- och magisteruppsatser 2006.


Blandat från Västerviks-Tidningen

Min sista krönika på VT den 28 januari 2012.
Ett reportage med historisk inriktning.
En bokrecension om en deckare.
En bokrecension om en fackbok.
Ett reportage från 2009 om bullbak.
Ett reportage om gamla kakrecept.
En lång artikel om trafiken mellan Västervik och Gotland med mycket fakta.
En krönika om att kasta eller spara?
En sida där jag samlat äldre reportage.

Under min tid som webbredaktör på VT skrev jag mest korta nyhetsartiklar och notiser. Men en artikelserie tog jag hand om: Folkets bilder. Det är texter till gamla bilder som läsarna skickar in. Här finns många av de historiska artiklar som jag skrivit i serien Folkets bilder. De flesta av artiklarna är det jag som har skrivit men sedan jag slutade i januari 2012 har en kollega tagit över detta.
Några intressanta exempel: Bröderna Nilssons mekaniska verkstad, Arvida Ljunqvists bilder, Västerviks Folkets Park, Vesta brann 1923, Tannins garvämnesfabrik, Strebelverken, om gamla vykort.
Om du till exempel vill ha ditt företags historia utforskad och skriven kan jag göra det.


Annat skrivande

PIT

En artikel i tidningen Pengar i Tjust nr 1, 2012.

Flera artiklar i broschyren Västerviks Näringsliv, utgiven i maj 2012. I en pdf-fil har jag valt ut fyra av artiklarna som jag skrivit.

Två reportage om fartygsförlisningar 1929 och 1899.

Om släktforskning i kyrkoarkiv.


Varumärkesbyggande

Med texter och berättelser kan man bygga sitt varumärke. Det vet till exempel Ingvar Kamprad som fått den småländska sparsamheten att vara synonym med IKEA. Det kallas storytelling. Driver du till exempel ett företag som funnits några generationer kan du berätta om när farfars far startade med två tomma händer men en bra idé på 1920-talet, och på så sätt visa att ditt företag är genuint och stabilt och med lokal förankring. Den berättelsen kan jag skriva, för publicering på din företagshemsida, i en broschyr eller kanske i en jubileumsskrift.


Textcoachning

Nostalgisk återblick från Tjust

I mitt arbete som journalistlärare på Ädelfors folkhögskola arbetar jag en hel del med att lära eleverna skriva bra journalistiska texter. På Västerviks-Tidningen har jag också många gånger gått igenom andras texter och gett vägledning och tips. Språkpoliser har alla redaktioner nytta av.

Våren 2012 har jag anlitats som textcoach av Niklas Wrångberg, Positon förlag, för boken "Nostalgisk återblick från Tjust", utgiven i början av juni. Det är ett uppdrag som det varit väldigt roligt att arbeta med. Texten är intressant och kul, och jag kände att jag kunde bistå författaren på ett fungerande sätt.

Kanske producerar du texter för olika ändamål och känner att du vill utveckla ditt språk och ditt skrivande. Det kan jag hjälpa dig med. Du skickar din text till mig och jag kommer sedan med förslag på hur du kan förbättra den, både språkriktighet och att få texten mer begriplig och intressant. Jag blir din textcoach.


Webb

I fem år var jag webbredaktör på Västerviks-Tidningen och arbetade då med publiceringsverktyget Edge som görs av Teknomedia. Jag byggde upp hela sajten och var med om ett par omfattande omgörningar. Som webblärare på Ädelfors folkhögskola använder jag också Edge i elevtidningen 14dagar.se.

Under min tid som webbredaktör gick jag flera kurser i webbdesign och webbprogrammering. Privat använder jag Wordpress i min blogg och även som webbmaster för Klubb Maritim.

Jag kan knacka kod också, vanlig html-kod. Den här sidan har jag gjort på det sättet. På min privata hemsida har jag en undersajt om min tid i handelsflottan, den är hårdkodad i html. Så är det väl inte många som arbetar idag, men jag har god nytta av att kunna grunderna i html. Idag använder man i stället ett publiceringsverktyg. Ett bra sådant som jag gillar att arbeta med är Concrete5. Min släktforskningssajt har jag gjort i Concrete5.


Kontakt:

Maila med din förfrågan.



 

Sidan är senast uppdaterad: 2013-04-16.
© www.evagun.se 1997-2014 Kontakt