Tioårsjubileum på nätet 2007

Min första hemsida 1997
Startsidan i september 2001

I augusti 1997 lade jag ut min första hemsida på nätet. Det kändes stort och märkvärdigt. Vi var inte så många på den tiden, och jag kände mig som en föregångare och pionjär. Inte minst för att jag var en medelålders morsa utanför IT-branschen.
Så kändes det trots att jag inte hade gjort hemsidan själv. Den hade min äldste son Arvid gjort. Då var han 13 år och hade fått en bok av mig vintern innan om hur man gör sina egna hemsidor. Kanske var det en av de första svenska böckerna i ämnet. Den heter ”Nyckeln till din egen hemsida på Internet” och är skriven av Dan Josefsson.
Arvids uppgift var att recensera boken i Västerviks-Tidningen, vilket han gjorde. Och han gjorde samtidigt en hemsida till sig själv för att se att det gick att göra med hjälp av boken.
Vi publicerade hans recension den 7 december 1996, med en bild på Arvids första hemsida. Den ser fin ut, men mycket enkel jämfört med hur hemsidor ser ut i dag.
Tack Arvid!

Hans intresse väckte också mitt intresse. Efter lite tjat och övertalning gjorde Arvid min första hemsida. Det var en enkel sida med lite information om vem jag är, vad jag jobbar med, lite boktips och om min trädgård.
Arvid gjorde den helt med html-knackande. Nya och omarbetade versioner av min hemsida har jag sedan gjort själv, med hjälp av GoLive. Numera arbetar jag helst med xhtml och CSS.

Efter ett par år ville jag göra om hemsidan. Det var först när jag kunde göra min hemsida själv som jag började bygga ut innehållet lite mer. Sommaren 1999 byggde jag upp den nuvarande strukturen, med dels lite blandade sidor, dels en del av mina reportage från tidningen. Boktipsen har varit med från början, resten har kommit efter hand. Så här såg den ut i september 2001.
Då hade jag tänkt igenom ganska grundligt hur jag ville ha det. Min ingångssida har jag inte ändrat strukturen på sedan dess, jag vill ha den så här enkel och ren.

Efter fem år hade jag haft cirka 10 000 besökare. Idag, efter ytterligare fem år, är besökssiffran drygt 30 000.
Det är roligt att kolla statistiken ibland men jag ser inget egenvärde i att ha många besökare. Det är viktigare att innehållet är sådant att det ger besökaren något.

Något som berett mig mycket glädje under åren med hemsidan är de kontakter jag fått tack vare den. Både kontakter med gamla arbetskramrater och vänner som hade försvunnit in i glömskans dunkla vrår. Och kontakter med för mig helt okända människor.
Min hemsida betyder att jag syns i världen. Och den är bara min, bara mina tankar förmedlas på den, det som jag själv står för och sådant som är viktigt för mig.
Jag hoppas det blir många år till.

 

Sidan är senast uppdaterad: 2012-01-13.
© www.evagun.se 1997-2012 Kontakt